Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A Fonó júniusi ajánlata
2022-05. szám

Katalán rumba a Gipsy Kings nyomán
Megalakult a katalán rumbára épülő MazsiMÓ GipsyMÓ szupergroup, melyet a nemzetközi szinten is magasan jegyzett Romengo zenekar vezetője, Rostás Mihály Mazsi hívott életre. Az új formáció tavalyi bemutatkozó koncertjét ugyan elmosta a járványhullám, most azonban a Fonó

színpadán mutatják meg azt az őserőt, ami zenéjükben lakozik.
Rostás Mihály Mazsi a világ legnagyobb világzenei színpadait járta be Lakatos Mónika WOMEX-életműdíjas, Kossuth-díjas énekesnővel, feleségével különböző formációkban, többek között a Romengo tagjaival is. 2021 augusztusában született meg az ötlet, hogy lét­re­hozzon egy olyan hazai zenekart, amely a Gipsy Kings nyomán a katalán rumbát emeli a magasba, mégis kapcsolódik a hazai ci­gány­ság kultúrájához. Az formációhoz az első hívásra a műfaj olyan jeles és más zenekarokból már ismert képviselői csatlakoztak, mint Balogh Guszti (ének, gitár, vokál), Nagy Elemér (dob) vagy Csipkés Sándor (billentyű) például.
„Ha már Gipsy Kings-dalokat állítunk színpadra, abban szeretnénk ben­ne lenni, nemcsak a hangszerekkel és az énekkel, hanem a lel­kü­le­tével is, ezért írunk a dalokhoz cigány szövegeket, és hozzátesszük mindazt, ami a magyarországi cigányság életét jellemzi” – vallja a zenekarvezető.
A zenekar koncertjére június 18-án kerül sor a Fonó színpadán.


Estas Tonne mégis jön Magyarországra
Estas Tonne 2020 őszén lemondta teljes nemzetközi turnéját a jár­vány­helyzetre hivatkozva, így Budapestre sem érkezett meg, a szer­ve­zők a megvásárolt jegyek árát visszafizették. 2022 októberében viszont a Fonó szervezésében megérkezik Magyarországra a legendás mű­vész, hogy az eredeti tematikával, a Vision turné keretében adjon kon­cer­tet Budapesten a MOMkultban.
„A zene anyagtalan, fizikailag nem megfogható művészeti ág, amely hatásosan tudja befolyásolni belső látásmódunkat, a belső víziónkat, ezért kapta ezt a nevet a turné: Vision, tehát Vízió” – vallják a turné szervezői. – „Ebben a tekintetben minden ’hangutazás’ Estas Tonne-nal rendkívüli alkalom arra, hogy befelé fordulva magunkba és kitágítva az egész Teremtésbe betekintést nyerjünk egy új, szélesebb per­spek­tívából.”
Estas Tonne Oroszországban született, nyolcévesen kezdett gitározni. Az 1990-es években családjával Izraelbe költöztek, majd útja New Yorkba vitte, ahová éppen egy héttel a 9/11 terrortámadás után érkezett meg. Megismerkedett Michael Shulman utcazenésszel, akivel később fellépett a 9/11 évfordulóján rendezett megemlékezésen, valamint közös albumot is adott ki. Tonne utca­ze­nészként Mexikótól Indiáig sok helyen megfordult, ezért kapta a gipsy trubadúr vagy modern trubadúr nevet. Úgy használja hangszerét, mintha egy teljes zenekar lenne. Hathúros akusztikus gitáron játszik pengető nélkül, a szólót ritmussal és sétáló basszussal kombinálja. Ma már a világ számos nagy­fesz­ti­váljának vendége. 2014-ben fellépett Magyarországon az Everness Fesztiválon.
A Vision turné magyar megállójára október 16-án kerül sor a Fonó szervezésében a MOMkult színpadán.
hirdetés

Fonó Budai Zeneház (XI., Sztregova u. 3.)
www.fono.hu









vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor