Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Koncert-színházi élmények júliusban a Városmajorban
2022-06. szám

A nyár folyamán a legkülönböző műfajokban alkotó előadók s változatos dallamok, komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie-, tradicionális, crossover és világzenei koncertek várják a közönséget a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Olyan neves magyar előadók és zenekarok lépnek színpadra, mint az idén is visszatérő Palya Bea, a magyar zenei színtér egyik meg­ha­tá­rozó és különleges alakja. Az énekesnőt a különböző, ősi népek zenéi inspirálják, mégis leginkább saját szerzeményeit énekli, önmagát da­lok­ba gyúrva halad egy belső úton. Gyermeki tisztasággal és tisz­te­lettel ját­szik hagyománnyal és modern témákkal, a mélyen gyökerező tradíciók motívumaival, de nem fél az új helyzetekben sem kipróbálni magát, mint például világsztárok bőrébe bújni a nagy sikerű Sztárban Sztár című produkcióban. Városmajori koncertjén július 9-én újra sze­mé­lyes lelki folyamataiba enged betekintést, és szókimondó, sokszor fájóan őszinte, egyedi humort sem nélkülöző dalain keresztül olyan tükröt tart nekünk, amiben mind megláthatjuk saját szerethető esendő­sé­günket, szépségünket. LéleKzet című koncertjével reflektál az el­múlt időszak történéseire, de azt ígéri, hogy ezen az estén a zenélés élményétől szabadabban lélegzik majd minden néző.

A Kaddis egy ősrégi zsidó ima, amelyet a gyászolók 11 hónapon keresztül mondanak elhunyt szeretteikért. Ez az egyik legfontosabb alappillére a zsidó liturgiának. Födő Sándor zeneszerző – a világon először, egyedülálló módon – az ima teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta a műben, és a tételekben más tradicionális héber imaszövegek mellett zenét írt az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna és a szintén zsidó származású, hányattatott sorsú magyar költő, Szép Ernő verseihez. A Városmajori Szabadtéri Színpadon július 10-én, vasárnap megvalósuló koncert az 1944 decemberében és 1945 januárjában kivégzett városmajori ártatlan áldozatoknak állít emléket. Az est szólistája s egyben a mű megál­mo­dója: Bíró Eszter.

„Kezdjük onnan, hogy van négy fickó. Van nekik barátjuk, a Kapa, de inkább Mucsinak mondják, Zolinak nem hívják, mert túl sok a Zoli, nem lehet tudni, melyiknek szólnak. Egy vasútállomás restijében találkoznak. A zenészek nem színészkednek, a színész nem zenél: szóval ez egy koncert. Így együtt beszélnek az átmenetiségről, a köztességről, arról, ami nem is már, nem is még, arról, hogy ’nem volt csatlakozás’. Egyenes beszéd ez, a kétség egyenessége. Ezért lesz könnyű nevetni is például.” A 30Y kocsmakoncertje, a Resti 2015-ben a Müpában debütált. Maga a forma, az akusztikus hangvétel már ismert és szinte egyidős a zenekarral, a 2022-ben huszonkét éves 30Y tizenöt éve játszik közvetlen hangú koncerteket. Idővel egyre több dal került az akusztikus dalrendbe a zenekar teljes repertoárjából, a Resti ennek a koncertformának egy következő lépcsője. A július 16-i előadáson a zenekar mellett közreműködik Mucsi Zoltán színművész is, akire különleges, állomásfőnöki szerepet osztott ezúttal a zenekar.

hirdetés








vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor