Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Neves karmesterek és szólisták a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának őszi koncertjein
2022-10. szám

November közepén Baráti Kristóf vezényletével és az ifjú Magyar Valentin zongorista köz­remű­kö­dé­sével, december elején pedig Takács-Nagy Gábor irányításával és Perényi Miklós csellóművész szólójátékával várja a közönséget a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett együttes.

Fontos szerepet tölt be a hangszeres növendékek intenzív zenekari képzése a Zeneakadémián, így a hallgatói együttes mindig neves mű­vé­szek irá­nyí­tásával és sok próbával készül koncertjeire.
Élükön először áll karmesterként a már jó ideje dirigensként is te­vé­kenykedő Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, az intézmény Vonós Tanszékének vezetője november 14-én fél 8-tól a Nagy­te­remben. A koncert műsorán igazi közönségkedvenc művek sze­re­pelnek, többféle stílust és korszakot átívelve. Kezdésként a Galántai táncok hangzik el: Kodály 1933-ban, a Budapesti Filharmóniai Tár­sa­ság mega­la­kulásának nyolcvanéves évfordulójára komponálta a dara­bot, a benne feldolgozott népi dallamokat egy Bécsben megjelent gyűjteményben találta. Ezután Beethoven 4. (G-dúr) zongoraversenye következik, a már most figyelemre méltó és számos elismeréssel – így legutóbb a rangos Kocsis Zoltán-díjjal – kitüntetett ifjú zeneakadémista, Magyar Valentin szólójával. A mű 1805-1806-ban született, és első tételében merész újítást alkalmazott a komponista: a zenekar helyett a zongora lép be kezdésként a főtémával. Végezetül Csajkovszkij 6. („Patetikus”) szimfóniája zárja az estet: ennek ősbemutatóját a szerző elhunyta előtt nem sokkal, 1893. október 28-án tartották, a mérsékelt sikerű premier után néhány nappal már arról kezdtek suttogni, hogy a szimfóniában saját halálát írta meg.

A zenekar december 7-én este Takács-Nagy Gábor Prima Primissima-díjas, érdemes művész, az együttes művészeti vezetője vezényletével, Perényi Miklós Kossuth-díjjal és Nemzet Művésze címmel kitüntetett csellóművész közreműködésével lép pódiumra a Nagyteremben. Annak idején Solti György azt mondta Takács-Nagynak: „Gábor, te nagyon jó karmester lehetnél – a testbeszéded nagyon világos és kifejező.” Ez meghatározó élménynek bizonyult az akkor még hegedűművész Takács-Nagy Gábor számára, aki a világ vezető zenei együtteseinek élén és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát mű­vészeti vezetőként irányítva is rendszeresen bizonyítja, hogy képes kihozni a maximumot a muzsikusokból. Vallja, hogy egy karmesternek három dolgot kell csinálnia: a jelenlétével, tanácsaival inspirálni, a mozdulataival segíteni, és önbizalmat adni. E koncert műsorán Schu­bert: 5. (B-dúr) szimfóniája, Schumann egyetlen, a-moll csellóversenye és Beethoven 2. (D-dúr) szimfóniája szerepel. A versenymű szólistájaként tehát a világhírű Perényi Miklós lép színpadra, aki játékával már évtizedek óta lenyűgözi a közönséget, és aki emellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusaként a mai napig tanítja a tehetséges növendékeket.
hirdetés

Belépők a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában vásárolhatók, ráadásul az intézmény újjáalakított kedvezményrendszerének révén már két különböző koncertre szóló jegy egyidejű vásárlása esetén 10 százalék, háromnál 15, négy vagy többnél pedig 20 százalék engedmény jár. Ezen felül a Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztrált vásárlók további 5 százalék kedvezményt kapnak.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor