Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 23., kedd
Béla

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Lélekemelő estekkel készülünk, nem véletlenül”
– A Pannon Filharmonikusok Refrén címmel hirdeti meg következő évadát a Müpában

2022-04. szám

A Pannon Filharmonikusok Refrén címmel március végén meghirdette a 2022/2023-as évadát a Müpában. A sokszínű koncertsorozatban látszólag hegedű, cselló, zongora, brácsa és ének kerül
­a koncertek középpontjába, valójában világhírű előadók, különleges és népszerű darabok láthatatlan támaszként segítenek bennünket abban, hogy örömteli emberek legyünk. Sorozatában az emberi létezés szépségei iránt érzett rajongás, az emberi kitartás, az élet tisztelete visszhangzik. A pécsi együttes fővárosi koncertjeivel időről időre kapaszkodót, határozott kézfogást nyújt azoknak, akik többre vágynak a közvetlen zenei élménynél. A pécsi zenekar igazgatóját, Horváth Zsoltot a covid utáni újrakezdésről, zenéről és a zenekarról kérdeztük.

Változott-e valami érdemben a zenekar életében a covid hatására?
H. Zs.: Azt remélem, természetesen igen. Még jobban összeko­vá­cso­lódott az együttes, ami még a játékán is hallatszik. A Pannon Fil­har­mo­nikusok egy nagyon egészséges művészeti társulat. Működnek benne az egyéni szerepvállalás, de a közösségi felelősség motorjai is. A covid alatt számos alkalommal kellett olyan döntéseket hozni, ame­lyek újak voltak, gyors cselekvést igényeltek. Egy hosszúra nyúlt csapatépítő tréning volt, ami reméljük, véget ért.

Befolyásolta mindez a következő évad művészeti programját?
H. Zs.: Egy művészeti társulat élő, lélegző, reflektáló közösség. A sorozat koncertjeinek címe jól tükrözi a szándékot, mellyel a közön­sé­günket a művészet erejével szolgálni kívánjuk: felmutatjuk a tiszta forrás, a megújulásba vetett hit, a humánum fontossága és az élet diadala felett érzett örömöt. Lélekemelő estekkel készülünk, nem véletlenül.

A refrén a dalokban, versekben visszatérő motívum. A költészet ihlette az évadot?
H. Zs.: A Refrén a közös jó, ami rezonál bennünk, amit várunk, amit együtt tudunk énekelni az előadóval. Az évadot a zene ihlette, de a költészetből ismerős fogalmat vettünk kölcsön a címéhez, ami mindig egy szimbólum, nem a koncertek szervező ereje. A címmel irányítani tudjuk a hallgatóság figyelmét, és azt reméljük, hogy meghallják a nagy médiazajban, és odakívánkoznak a koncertterembe. A refrén mindig ugyanaz, de mégis más, és ami fontos, hogy új következik utána: egy új versszak, egy új dal, egy új élet. A Pannon Filharmonikusok több mint egy hangversenyeket játszó szimfonikus zenekar. Egy olyan lüktető, élő és a zenét feltétel nélkül szerető együttes, amely a közönségével egységet alkot, és hatással van a hallgatóságának az életére.
hirdetés

A Müpában közel húsz éve van bérletsorozata a zenekarnak. Újra és újra meghirdetik, pedig a főváros zenei kínálata nagy versenyt jelent. Mi hajtja Pécsről Budapestre a zenekart?
H. Zs.: Az, ami miatt a Musikvereinben is fellépünk Bécsben. A zeneértő fülek és szívek keresése. A Mü­pá­ban a Pannon-bérlet egy színfolt. Jutalomjáték, ha úgy tetszik. A péntek esti sorozat öt koncertjén örömzenélünk: olyan műveket játsszunk, amelyekre mi is kíváncsiak vagyunk, olyan előadókkal, akik ezeknek a műveknek a legjobbjai. A sorozat sikere talán ezen is múlik: a mi koncertjeinken nincs egy perc sem, amibe ne adnánk bele mindent a színpadon.

A következő évadban neves külföldi szólisták fogadták el a felkérést. Tavaly csak magyar művészekkel ját­szottak. Szándékos a váltás?
H. Zs.: Semmiképpen nem váltás, Pécsett számos alkalommal fellépnek majd a legkiválóbb magyar előa­dók. A szólistákat a művek és a vezénylő karmesterek együtt „választják”. Az első koncerten Alissa Margulis hegedűművész közreműködésével egy Magyarországon kevésbé ismert francia szerző, Ernest Chausson költeményét hozzuk el, Sung-Won Yang csellóművész Eötvös Péter concerto grossójának előadásában remekel majd. Olli Mustonen zongoraművésszel játszottunk már, Bogányi Tibor Edvard Grieg autentikus tolmácsolójaként kérte fel a januári koncertre. Antoine Tamestit brácsaművész a legújabb Bartók Brácsaverseny bemutatását vállalta Varga Gilbert vezényletével. A Bartók Péter irányításával elkészült verziót még nem adta elő zenekarunk, így mi is kíváncsian várjuk az előadást. Az évad utolsó koncertjén Lena Belkina fiatal, mégis világhírű mezzoszoprán adja elő Muszorgszkij dalait az ukrán karmester, Andrij Jurkevics vezényletével.

Ukrán karmester vezényli egy orosz szerző művét?
H. Zs.: Ez a zenekar 210 éves. Hittel vallom, hogy a zene felette áll a politikának, vírusnak, háborúnak. Hagyni kell, hadd dolgozzon a maga eszközeivel. Muszorgszkij A halál dalai és táncai című műve épp a halál felett szerzett diadal éneke. Énekeljük együtt ezeket a dalokat épp azért, hogy legyen esélyünk megtalálni a közös hangot a széthúzás helyett. A Pannon Filharmonikusoknak a zene a missziója. Minden hangversenye egyszerre izgalmakkal teli ismerkedés és találkozás egy megbízható, régi baráttal, aki mindig ránk mosolyog, ahogy az új szezon arculatában megjelenő különleges zenei ismétlőjel.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor