Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Rockfesztiválok a középpontban
2022-12. szám / K. B.

Az új évben lesz fél évszázada, hogy Diósgyőrben megrendezték az első magyar rockfesztivált. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Beatkorszak a fesztiválokkal foglalkozó konferenciát, a témát feldolgozó vándorkiállítást, Poptörténeti pontok avatását, illetve kiadványok megjelentetését is
tervezi 2023-ban. A miskolci ifjúsági park felépítéséért szervezett jótékonysági pop koncertként hirdették meg a DVTK pályára, 1973. jú­nius 10-ére azt a több zenekart felvonultató rendezvényt, amelyet azó­ta miskolci vagy diósgyőri rockfesztiválként, illetve a magyar Wood­stockként szokás emlegetni. Elvitathatatlan tény, hogy ez volt az első magyarországi egész napos, több formációt felvonultató könnyűzenei rendezvény, amelyről azonban akkor kevés hír jelent meg a sajtóban, és az emlékét is csak tíz évvel később kezdték ápolni, hogy azóta öt-tízévente rendszeresen megemlékezzenek róla.
Az NKA Hangfoglaló Program által támogatott, a magyar könnyűzenei örökség megőrzésével lassan egy évtizede foglalkozó Beatkorszak csapata úgy döntött, hogy 2023-at a magyar könnyűzenei fesztiválok története feldolgozásának és bemutatásának szenteli. Ennek egyik fontos állomása lesz – a tervek szerint 2023. június 10-e környékén – az a konferencia, amely a miskolci rockfesztivál mellett a rendszerváltás előtti hazai hasonló rendezvények, illetve a határon túli, magyar vonatkozású fesztiválok történetét fogja tárgyalni. A korábbi évek gya­kor­la­tának megfelelően a konferencia anyaga később kötetben is megjelenik, amibe a tervek szerint további, a miskolci és más fesztiválokkal foglalkozó tanulmányok is bekerülhetnek. Szintén a magyar könnyűzenei fesztiválok tematikáját követi 2023-ban a Beatkorszak immár hagyományos vándorkiállítása, amely 2021-ben Vértes György, 2022-ben pedig Szalay Zoltán fotóriporterek munkássága előtt tisztelgett, képeiket több városba is eljuttatva. A diósgyőri rockfesztivál 50. évfordulóján a tervek szerint először Miskolcon megnyíló kiállítás képei között nemcsak az 1973. június 10-én készült és kevésbé ismert fotók kapnak majd helyet, de a dorogi, a pusztavacsi, a Fekete Bárányok fesztiválok, sőt vajdasági, erdélyi és felvidéki események felvételei is. A Beatkorszak reményei szerint ez a tárlat is eljuthat majd Debrecenbe, Tatára, Budapestre és talán a határon túlra is.
hirdetés

A Beatkorszak 2015-ben kezdte Poptörténeti pontokkal megjelölni azokat a helyeket – legendás koncerthelyszíneket, próbatermeket, stúdiókat, zenészek lakóhelyeit –, amelyek fontos szerepet játszottak a magyar rocktörténetben. A QR kóddal ellátott, ezáltal a beatkorszak.hu-n olvasható háttéranyagokhoz is elvezető táblák kihelyezése 2023- ban is folytatódik, de természetesen elsősorban az elmúlt évtizedek fesztiváljainak helyszíneit szeretnék megjelölni. Ezáltal is ösztönözve az egyes fesztiválok történetének feldolgozását, emlékeiknek az összegyűjtését, hiszen a beatkorszak.hu cikkei, de a tervezett kiállítás és konferencia is csak így lehet a lehető legteljesebb.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor