Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Kötetben a Látható rockzene
2023-02. szám / K. B.

Melyik lehetett az első videóklip? Miként jelentek meg a rockzenekarok a magyar filmekben? Hogyan alakultak a hazai hanglemezek borítói a rendszerváltás előtt? Ki készítette az első ma­gyar rockfotót? Az első könnyűzenei könyvek és a barkács „merchandise”, valamint Király Tamás különleges performanszai.
Látható rockzene címmel rendezte 2022. évi rocktörténeti kon­fe­ren­ciáját a Beatkorszak.hu és a Volt egyszer egy beatkorszak blog a Magyar Zene Háza könyvtárában. Az NKA Hangfoglaló Program támo­ga­tásával immár 2016 óta rendszeres, a magyar könnyűzenei örökség feltárását célzó tanácskozás ezúttal a rendszerváltás előtti magyar könnyű­zenével összefonódó társművészeteket vette górcső alá. A konfe­ren­cián elhangzott kilenc előadás – szintén a hagyományoknak meg­fe­le­lően – Bajnai Zsolt szerkesztésében kötetben is megjelent.
Rozsonits Tamás „Video killed the radio star” című előadásában a vi­deo­klip mint a nyolcvanas évek elején berobbanó új műfaj meg­je­lenését és elterjedését mutatta be a külföldiek mellé hazai klipeket is citálva. Ugyancsak a mozgókép és a könnyűzene kapcsolatáról be­szélt Kovács László, aki Extázis 65-től 89-ig címmel a könnyű­ze­nészek magyar filmekben való feltűnését vette lajstromba. Bajnai Zsolt Képpel írt rocktörténelem című előadásában pedig a kezdetek és a hatvanas évek rockfotósainak műkö­dését vizsgálta, keresve az első magyar rockfotóst.
hirdetés

A konferencia második blokkja a hanganyagok és a grafika kapcsolatát járta körül. Koszits Attila a magyar hanglemezborítók alakulását mutatta be a kezdetektől a rendszerváltásig a Csomagolópapírtól az art designig címmel. Csatári Bence a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat lemezborító-politikáját ismertette, fel­vil­lantva több „betiltott”, illetve átalakított lemeztasakot. A témához kapcsolódóan Bálint Csaba a rendszer­váltás előtti rockplakátok történetébe kalauzolt grafikai ritkaságokat és ellentmondásokat felvillantva.
A Látható rockzene konferencia harmadik szekciója három, elsőre egymástól távolabb álló témát vonul­ta­tott fel, azonban a szervezők úgy érezték, egy ilyen tanácskozáson ezekről is beszélni kell. Jávorszky Béla Szilárd az 1989 előtti, kezdetben nagyon gyér, a vége felé viszont sok esetben színvonaltalan könnyű­zenei könyvkiadást mutatta be, míg Bihari Balázs az És te milyenes vagy? című előadásában a korszak rajongói tárgykultúrájából válogatott a csináld magad tárgyaktól a profi merchandise termékekig. A divat sem maradhatott ki, amit egy különleges előadás képviselt: Egri Petra Az (ellen)divat és az underground zene találkozási pontjai című beszámolójában Király Tamás dekonstruktív divattervező nyolcvanas évekbeli munkáiról, divatbemutatóiról és nagy hatású performanszairól beszélt.
A Látható rockzene című konferencia előadásaiból szerkesztett, a témák miatt gazdag képanyaggal ké­szült, azonos című kötet a Beatkorszak.hu és a Volt egyszer egy beatkorszak blog programjain szerezhető be, például a Lumenben, februárban, kéthetente szerdánként jelentkező szabadegyetemen, illetve a Magyar Zene Háza Rock movies sorozatának előadásai előtt.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor