Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

Álom és képzelet – Roger Muraro a Fesztiválzenekarnál
2014-11. szám

Egy véletlen folytán került közel a zenéhez, és autodidakta módon képezte magát azon a hangszeren, amely végül világhírűvé tette. Roger Muraro francia zongoraművész a Budapesti Fesztiválzenekarral játszik együtt decemberben egy olyan műben, amiben igazán otthon érzi magát, és amit itthon nagyon ritkán lehet hallani. Messiaen Turangalílá-szimfóniája másodszor csendül fel magyar előadásban.

A futballcsapatban már nem volt hely, ezért a szülei jobb híján a helyi zenekarba íratták be fiukat, Roger Murarót, aki akkor szaxofonon kezdett játszani. A konzervatóriumban is kitartott a hangszere mellett, de a zongora is vonzotta, ezért közben autodidakta módon azzal is elkezdett ismerkedni. Ez hamar feltűnt a tanárainak is, egy zon­go­ra­ver­se­nyen pedig, ahol akkor még nem ért el semmilyen eredményt, felkeltette az érdeklődését Olivier Messiaen feleségének, Yvonne Loriodnak, aki a szárnyai alá vette a Párizsi Konzervatóriumban.
Muraro így ismerkedett meg Messiaen világával, és igen hamar a fran­cia zeneszerző egyik legautentikusabb tolmácsolójává nőtte ki magát. Egyik koncertje után a zeneszerző maga gratulált neki. Dicsérte káp­rá­za­tos technikáját, mesteri játékát, a hangzás minőségét, a benne rejlő érzelmeket és a hitet.
Később a Messiaen-életmű valamennyi szólózongorára írott művét lemezre játszotta: a hét CD-ből álló album 2001-ben jelent meg. Ezért több nívós díjat is kapott, köztük a neves francia szaklap, a Diapason díját, az Arany Hangvillát, amelyet mindig a hónap legjobb komolyzenei CD-jének ítélnek oda. Ennek az elismerésnek örülhetett júliusban Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar is Mahler V. szimfóniájának felvételéért. Muraro zongoraművészi pályájához nagy nemzetközi versenygyőzelmek fűződnek, egyebek mellett megnyerte a moszkvai Csajkovszkij- és a pármai Liszt-versenyt is.
Muraro megható őszinteséggel játssza azoknak a zeneszerzőknek a műveit, akik szabad utat hagynak a képzeletnek, a gyermekkori emlékeknek és az álmoknak. Széles repertoárjának pillérei közé tartoznak Muszorgszkij, Ravel, Albeniz, Rahmanyinov, Debussy, valamint Beethoven, Chopin, Liszt és Schumann művei.
A Budapesti Fesztiválzenekarral decemberben egy Magyarországon igen ritkán játszott műben (ez lesz a valaha volt második magyar előadás), Messiaen Turangalílá-szimfóniájában hallhatjuk majd improvizatív játékát, amelyben madárhangszerű effektek bukkannak majd fel. Messiaen így ragadta meg a darab lényegét: „Turangalíla tehát egyszerre mindent jelent: szerelmi dalt, himnuszt a boldogsághoz, időhöz, mozgáshoz, élethez és halálhoz.”.
hirdetés

A zongora, a zenekar és a karmester Fischer Iván mellett még egy fontos szereplője van a műnek: az ondes martenot nevű elektronikus hangszer, amely rendkívüli hangterjedelmével, folyamatos glisszandóval, a legnagyobb zenekaron is átütő, mégis emberi hangszínével afféle isteni figuraként veszi ki a részét a zenei történésekből.
A nagyszabású, majd’ másfél órás, hatalmas apparátuson megszólaló szimfóniát bostoni ősbemutatóján Leonard Bernstein vezényelte.

December 12-13-14.
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor