Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egyéves a Cseh Tamás Program
2015-04. szám / Kőszeghy Béla

A Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) belül működő Cseh Tamás Program az indulás óta eltelt egy évben 500 millió forintot fordíthatott a magyar könnyűzene támogatására. A nemrég létrehozott NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetőjével, Bajnai Zsolttal beszélgettünk.

Lassan egy éve jelentette be Balog Zoltán mint az NKA elnöke a Cseh Tamás Program indulását. Az azonos nevű Ideiglenes Kollégium vi­szont csak idén márciusban alakult meg. Miért?
B. Zs.: A program kidolgozása bő másfél évvel ezelőtt kezdődött, miu­tán a parlament döntött arról, hogy az úgynevezett üres adat­hor­do­zók után szedett jogdíjak negyede 2014-től az NKA-hoz kerüljön. L. Simon László, akkor még a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke vezetésével egyeztettünk az új könnyűzenei programról, ami in­du­lá­sa­kor természetes módon került az NKA Zenei Kollégiumához. A Zenei Kollégium tiszteletre méltó munkát végzett az elmúlt hónapokban an­nak érdekében, hogy a rendelkezésünkre álló 500 millió forint, a Cseh Tamás Program nyolc alprogramja révén, a lehető legjobban hasz­no­sul­jon. A rengeteg feladatuk és sok más pályázatuk mellett remekül intézték a CSTP ügyeit. Doncsev András, az NKA alelnöke azonban többször elmondta, a Cseh Tamás Program nem egy kész, kerek egész, hanem a rengeteg visszacsatolásnak köszönhetően menet közben is fejlődő, folyamatos munkát igénylő program. Mindezek indokolhatták miniszter úr döntését a 4 tagú, NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának felállításáról.

Eszerint folytatódik a Cseh Tamás Program?
B. Zs.: Az induláskor is világos volt, hogy ez egy hosszú távú program és építkezés. Az Ideiglenes Kollégium azt a célt tűzte ki, hogy mire kiderül, ebben az évben mekkora forrás áll rendelkezésünkre, mind a nyolc alprogramot és valamennyi pályázati felhívását átnézzük, és az első év tapasztalatai alapján, ha kell, módosítsuk azokat. Nem zárom ki, hogy új alprogramok is elinduljanak a következő évadban. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján szerintem nem lehet kétséges a Cseh Tamás Program folytatása.
hirdetés

Mit tart az elmúlt év legnagyobb sikerének?
B. Zs.: Például, hogy az alprogramjaink megvalósításában eddig közel ezren – zenészek, klubvezetők, menedzserek – működtek közre. És akkor még nem beszéltünk azokról a zenefogyasztókról – a számukat meg se tudom saccolni –, akik mondjuk a klubtámogató vagy az előzenekari alprogramunk koncertjein voltak. De sikernek tartom azt is, hogy szűk egy évvel a program indításának bejelentése után sorra jelennek meg az általunk támogatott, kezdő zenekarok CD-i. A napokban kaptam meg a Bagossy Brothers Company lemezét, ami nekem nagyon tetszik, és amire legalább annyira büszke vagyok, mint a zenekar.

Akik az első évben támogatást kaptak a programtól, indulhatnak majd az új pályázatokon?
B. Zs.: A Dósa Ricsiből (Animals Cannibals), a Horváth Gergelyből (Petőfi Rádió) és a több zenekar és fesztivál menedzsereként is ismert Tóth Tiborból álló kollégiumunk legutóbbi ülésén szerintem jól összefoglalta a Cseh Tamás Program egyik küldetését. A CSTP előszobája vagy első lépcsője a zenei szervezetek által működtetett tehetségkutatók, ahogy ezt a Margaret Island példája is mutatja. A második lépcső lehet a kezdő zenekarok támogatása, amelyeknek a pályázati év után sem szeretnénk elengedni a kezüket, hiszen a következő évben az előzenekari vagy a klubtámogató programban segíthetjük őket eljutni a közönségükhöz. Aki pedig eddig eljut, annak érdemes lesz majd a nemzetközi piacra lépését segíteni, amire ugyancsak külön alprogramunk van. Azt gondolom tehát, hogy a Cseh Tamás Program révén, a könnyűzene iránt elkötelezett más kezdeményezésekkel – például a Nagyszínpaddal, ahol idén három olyan zenekar is van, amelyeket már támogattunk – egyfajta pályamodellt is fel tudunk vázolni. Ami persze csak akkor működik, ha nem hiányzik a tehetség és kitartás. A Cseh Tamás Program egy hatalmas lehetőség a hazai könnyűzene számára, ami az első év alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket. De persze van még vele dolgunk bőven.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor