RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2020. május 25., hétfő
Orbán

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Interjú
Az emberektől kapott energiák hatnak a hangomra és vezetik a kezemet
2016-07. szám / Pavlovics Ágota

Aki valaha sokat romantikázott Barry White You’rethe First, the Last, My Everything.... című slá­ge­ré­re, biztosan szereti Éliás Gyula Jr.-t hal­lgat­ni, mert rendszeresen énekli nagy elődje
felejthetetlen dalait ismert saját számai, mint például a Jól vagyok mellett. Az izgalmas hangú, Artisjus- és Gundelművészeti díjas énekes augusztusban új helyszínen fog találkozni rajongóival. Ezen az augusztusi estén a Duna méltóságteljes hullámait elegáns sétahajó szeli majd csendesen, aminek fedélzetén Éliás-koncert lesz.

Honnan jött az ötlet, hogy sétahajóra invitáld a közönségedet?
É. Gy Jr.: Soha nem csináltam még hajós koncertet. Huszonhárom éves koromban óceánjáró hajón dolgoztam, de a sétahajó eddig kimaradt az életemből. Tavasszal azon kezdtem el törnia fejemet, hogy hol tudnék találkozni a közönségemmel, mert a nyár elsősorban a fesztiválok ideje. Eleinte nem tudtam, hol lehetne az az igényes környezet, ahol tudok velük találkozni egy hangulatos koncert erejéig. Aztán Máté József barátom sietett segítségemre, azt javasolta, nézzem meg a Primus sétahajót. Már a hajó neve is ígéretes volt, de amikor megnéztem, szerelem volt az első látásra. Tudtam, hogy megtaláltam az ideális helyszínt. A Primus nagyon szép, kétszázötven férőhelyes, háromszintes hajó, körpanorámás termekkel, ahonnan gyönyörű a kilátás. Remek a konyhája is, ami garancia arra, hogy a koncertet egy finom vacsorával kössék össze, akik eljönnek augusztus 19-én este a Dunapartyra.

Milyen útvonalon, mennyi ideig tart az út?
É. Gy.Jr.: A hajó a Margithíd pesti hídfőjétől, vagyis a Jászai Mari tértől indul, elmegy a Római-partig, majd visszafordul, és a Nemzeti Színházig megy el, végül visszatér a kikötőbe. Az út maga kétórás, a hajó a beszállást követően egy órát állni fog, úgyhogy nagyjából nyolctól tizenegyig tart a program.

Milyen programot állítottál össze erre a különleges estre?
É. Gy. Jr.: Koncertjeimen világslágereket és saját szerzeményeket is énekelek. Mindig megtervezem a programot, de sok múlik azon is, hogy a közönség mit szeretne, mire érzékeny. Érzem az energiát, ami árad felém, valójában a tőlük kapott energiák viszik a kezemet, hatnak a hangomra. Nincs kőbe vésve a dalok sorrendje, hatunk egymásra, én a közönségre, ők rám, és ennek a kölcsönös egymásrafigyelésnek megfelelően folyamatosan alakul a buli. Túlzás nélkül állíthatom, hogy fergeteges soul-funky partyra számíthat, aki eljön.

Sok mindent énekelsz, számos formációban muzsikáltál, hogy kezdődött a pályafutásod, kik voltak a legnagyobb hatással rád?
É. Gy. Jr.: Nagyon sok zenei hatás ért, édesapám – aki DJ volt – már kiskoromtól mutatott nekem zenéket, volt Beatles-korszakom. De a legnagyobb hatással a Queen 1986-os népstadionbeli koncertje volt rám, tőlük akkora dózist kaptam, hogy elhatároztam, zenész leszek. Úgy alakult, hogy eleinte kevesebbet tanultam és sokat énekeltem, zenéltem, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Aztán 2000 táján a rádiót hallgatva felfedeztem magamnak Barry White-ot, akinek a zenei világát megszerettem, és akkoriban közel s távol nem énekelte senki a slágereit. Én a mai napig nem tudom megunni ezeket az érzelemgazdag dalokat. Miközben kerestem a saját hangomat, rájöttem, hogy szükségem van további zenei ta­nul­má­nyok­ra, így elvégeztem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakát, ahol 2003-ban diplomáztam. Berki Tamás és Holczer Irma voltak a tanáraim.

Pestiesen szólva, nem semmi Berki Tamás tanítványának lenni.
É. Gy. Jr.: Nem bizony, ráadásul engem nagyon szoros kapcsolat kötött hozzá. A szüleim ötéves ko­rom­ban elváltak, és megmaradt a kapcsolatom az apámmal, de Berki Tamás nemcsak a tanárom, hanem az apám is volt. Az iránta érzett tiszteletem és szeretetem jele, hogy az egyik fiam a Tamás nevet kapta.
hirdetés

Te is tanítottál, mindjárt az egyetem után.
É. Gy. Jr.: Felkérést kaptam az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola jazz-ének szakának vezetésére. A tanítás azóta is szerves része az életemnek, most a Dürer Stúdióban tanítok.

A Jól vagyok volt az első szólólemezed címe, a címadó dal a mai napig a legnagyobb slágered. Ezzel a dallal azonos is vagy. Erős pozitív kisugárzásod van.
É. Gy. Jr.: Jól is érzem magam, és hiszek a gondolat teremtő erejében. Ha pozitívan gondolkozunk, ze­né­lünk, énekelünk, jól is fogjuk magunkat érezni.

A zene gyógyító ereje jegyében tavaly rendhagyó énekórát és hangszersimogató előadást tartottál a Tűzoltó utcai gyermekgyógyászati klinikán a daganatos beteg gyerekeknek.
É. Gy. Jr.: Népdalokat és slágereket énekeltem, aztán közösen énekeltünk a gyerekekkel, miközben mutattam nekik néhány hangszert. Meggyőződésem, hogy a zene, különösen a közös zenélés jót tesz a léleknek, a zene gyógyító ereje pedig mindenki számára fontos. A gyerekek kipróbálhatták a hangszereket, megismerkedhettek például a gitárral, a csörgődobbal.Nem ez volt az egyetlen alkalom, korábban is csináltam ilyeneket.

A fellépéseiden, a Dunaparty előkészítésén kívül mi foglakoztat? Mit csinálsz?
É. Gy. Jr.: Sok minden jár a fejemben, folyton feszegetem a határaimat is. Szeretnék egy angol nyelvű lemezt a saját dalaimból és világslágerekből. Két új dalom közül az egyikhez már készült, de a másik, Geszti Péterrel közös, Vén szivar című dalomhoz is szeretnék klipet készíteni. És szokás szerint szeretnék az Eurovíziós dalfesztiválra is beadni egy dalt. Sokat dolgozom, jól vagyok.


vissza

Értékeléshez  jelentkezz be!
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor