Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Maestro, kiváló karmesterek kerestetnek
2017-09. szám / Pavlovics Ágota

A Filharmónia Magyarország többfordulós karmesterversenyt rendez 2017 októberétől decemberig. Magyarországon 2002 óta nem volt módjuk bemutatkozni a fiatal külföldi és hazai karmestereknek nagy nyilvánosság előtt, a legkevesebb, ami elmondható, hogy időszerű a
kezdeményezés. A Solti György nevét viselő nemzetközi versenyen induló karmesterek a közönség és neves zsűritagok előtt bizonyíthatják majd tehetségüket. A nemes vetélkedésről a Filharmónia Magyar­or­szág régióvezetőjével, Kreutz Péterrel beszélgettünk.

A Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenye 1974-ben volt, az emlékezetes verseny győztese, egyben az ország kedvence Koba­ya­shi Ken-Ichiro volt. Hogy került ismét reflektorfénybe a kar­mes­ter­ver­seny?
K. P.: A Filharmónia Magyarország rendezésében megvalósuló Maes­tro Solti Nemzetközi Karmesterverseny ötlete igazgatónk, Szamosi Szabolcs nevéhez fűződik. Az 1974-es verseny hagyományai nyo­má­ban járunk, amikor ismét lehetőséget adunk fiatal tehetségeknek, hogy elinduljon nemzetközi karrierjük, ahogy például Kobayashi Ken-Ichiróét elindította az 1974-es verseny.

Hogy szólt a versenykiírás, mekkora érdeklődés kísérte a verseny meg­hir­detését?
K. P.: A versenyt az 1979. január 1. után született karmesterek számára hirdettük meg, a jelentkezők között a megadott korhatár közelében lévő és merészen fiatal karmesterek is vannak. Óriási volt az érdeklődés, negyven országból 186 jelentkező közül került ki az előválogatók után az a negyven versenyző, akiket a korábbi karmesterversenyeken komoly sikert elért Kocsár Balázs (az 1989-es karmesterverseny 3. helyezettje), Medveczky Ádám (az 1974-es karmesterverseny második helyezettje), illetve a Terdik László – rádiós szakember, több nemzetközi verseny zsűrijének tagja – alkotta zsűri választotta ki.

A versenyzők további teljesítményét értékelő zsűri impozáns, mondjuk el, ki mindenki alkotja.
K. P.: A versenybe bekerült jelentkezők tudását olyan nagynevű dirigensek értékelik, mint a már említett Kobayashi Ken-Ichiro, Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és karmestere, Eötvös Péter világhírű zeneszerző, Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Kesselyák Gergely karmester és zeneszerző, valamint Alpaslan Ertüngealp, világjáró karmester. A karmesterek mellett a klasszikus zene kiemelkedő menedzserei is képviseltetik magukat, így a zsűri tagja Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója, a Centro Nacional De Difusión Musical vezetője, és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a verseny díszvendége Lady Valerie Solti, Solti György özvegye, aki videoüzenetben üdvözölte a versenyt, és el is látogat hozzánk a döntők idejére.

Hogy alakul a többfordulós verseny programja?
K. P.: Nagyszabású hangversennyel indul a verseny október 3-án az Erkel Színházban, amelyen a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara működik közre. Kobayashi Ken-Ichiro Ludwig van Beethoven: IX. szimfóniáját dirigálja, Kodály Galántai táncok című művét pedig Kocsár Balázs vezényli. Fellép a Filharmónia Magyarország által rendezett Liszt Ferenc Zongoraverseny 1. helyezettje, Sakata Tomoki zongoraművész is, aki Liszt: A-dúr zongoraversenyével fogja megörvendeztetni a közönséget. A verseny első fordulója október 4-5-én szintén az Erkel Színházban lesz, a második forduló megrendezésére pedig október 8-10. között Európa egyik legjobb akusztikájú hangversenytermében, a pécsi Kodály Központban kerül sor. A vetélkedő karmesterek az első két fordulóban a Magyar Operaház Zenekarát és a Győri Filharmonikus Zenekart vezénylik, a december 13. és 15. között zajló döntőn pedig a Pannon Fil­har­mo­ni­ku­sokat vezényelve mérhetik össze tudásukat a pécsi Kodály Központban. A gálakoncert december 16-án parádés műsorral zárja a Solti György Nemzetközi Karmesterversenyt.
hirdetés


Milyen művek vezénylésével kell bizonyítaniuk tudásukat a versenyzőknek?
K. P.: Nyitányok, szimfóniatételek, operarészletek, versenyművek és szimfonikus költemények alkotják a versenyzők feladatait. A karmestereknek mind a három forduló repertoárját meg kell tanulniuk, de hasz­nál­hat­nak kottát.

Televízión is követhetjük majd a versenyt, szavazni is tudunk?
K. P.: A fordulókat október 20-tól december közepéig összesen tíz alkalommal, heti rendszerességgel követi televíziós közvetítés az M5 csatornán. Szavazataival a decemberi döntőbe is juttathat versenyzőt a közönség, és a döntő ideje alatt is szavazhat.

A verseny első három helyezettje összesen 35 000 euró pénzdíjban részesül, ami tekintélyes összeg, mégsem ez tűnik a legnagyobb elismerésnek a vetélkedő fiatalok számára.
K. P.: A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny sikeres pályát nyithat meg a fiatal karmesterek előtt, amely nemcsak a hazai és a nemzetközi fellépések lehetőségét hozza meg számukra, hanem a közönség szeretetét és a népszerűséget is. Zenészként is nagyon örülök annak, hogy ekkora az érdeklődés, hogy aktívak a fiatalok, mert nagyon jó cél zenésznek, karmesternek lenni. A karmesterversenyhez kapcsolódik a versennyel egy időben zajló Zeneszüret Fesztivál teljes programja, így ifjúsági előadássorozata, A karnagy is, amely azt mutatja meg, ezúttal a kamarazene oldaláról, milyen sokrétű a karmester munkája. Ugyanezt a célt szolgálja a szeptemberben indult és október 17-én záruló vándorkiállításunk, amely Magyarország öt legnagyobb városában mutatja be a Magyar Plakát Társaság anyagából összeállított tárlatot, melynek témája a karmester.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor