RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2020. július 12., vasárnap
Izabella, Dalma

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Interjú
A zene hatalma, avagy híd a nemzetek között
2017-10. szám / Jónás Ágnes

Amikor a Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ) hallgatjuk, felemelő zenei élményben van részünk. A több mint harminc éve Fischer Iván karmester által alapított, a világ tíz legjobb klasszikus zenekarai között jegyzett formációt folyamatos kísérletező kedv és kreativitás jellemzi, tagjai a
legmagasabb szakmai színvonalon dolgoznak. Hogy milyen újdonságokat tartogat a BFZ 2017/2018-as évada, hogyan képes a zene változást hozni az emberek hétköznapjaiba s indulatoktól túlfűtött világunkba, arról a zenekar zeneigazgató dirigensével beszélgettünk, aki kitért a közelgő rendhagyó karácsonyi kon­cert­re, valamint a Bartók, Brahms és Bach műveivel fémjelzett decemberi, Müpában tartandó hang­ver­se­nyekre is.

A világ tíz legjobb klasszikus zenekara között számon tartott Bu­da­pes­ti Fesztiválzenekar több mint harminc éve sikeresen működik. Mi a titkuk?
F. I.: Nehéz erre egy-két mondatban válaszolni. Sok tehetséges ember jött össze, és sikerül harminc éve fenntartani egy pozitív, lelkes, szor­gal­mas mentalitást. Vidám, kreatív, újító a szellemiség, és nem en­ge­dünk semmiféle széthúzást, egymás akadályozását. Mindenki fontos­nak és természetesnek tartja, hogy igényesek legyünk és ne menjünk bele kompromisszumokba. A zenészek imádnak itt dolgozni, nagyon szeretik a zenekart és egymást.

A zenekart illetően egyedi ülésrendet dolgozott ki. Elmondaná, miben rejlik ennek az előnye?
F. I.: Abban, hogy a fafúvók hallják a mögöttük ülő nagybőgőket. Nem értem, miért ül majdnem minden zenekar úgy, hogy a fafúvók nyakába trombitálnak a rézfúvósok. A két hegedű pedig szaba­dabban, leve­gő­seb­ben szól mindkét oldalról. Ha egy tömbben ülnek, vastag lesz ugyan a hegedűhang, de ru­gal­mat­lanabb.

Decemberben három alkalommal – december 2-án, 3-án és 4-én – vezényel a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koncerten Bartók, Brahms és Bach művei csendülnek fel. Mit jelent az ön számára általánosságban Bach és Brahms zenéje?
F. I.: Bach minden zeneszerző példaképe, mindenki fölött álló, egyedi érték. Brahms is kimagasló zseni, nála az emberi érték különleges, mert van valami végtelen melegség, jóság a zenéjében.

Hogyan rokonítható a húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára komponált Bartók-mű Bach barokk korban született Brandenburgi versenyével?
F. I.: Bartók sokat tanult Bachtól, különösen ezekből a hangszeres darabokból, ahol a párbeszédszerű többszólamúság a zene motorja.
hirdetés

Meg kell érni bizonyos zeneszerzőkhöz, darabokhoz – hallom gyakran ezt muzsikusoktól. Ön ezt hogy látja?
F. I.: Igen, az ember korábban gyakran mellényúl, később kevesebbet hibázik. De hát így van ez az élet minden területén, az előadóművészetben is.

A zenekar rendre kreatív ötletekkel, meglepetésekkel ajándékozza meg hűséges hallgatóit, december 26-án például rendhagyó karácsonyi koncerttel készülnek a Budapest Kongresszusi Központban.
F. I.: Attól, hogy nincs műsor, meglepetéskoncert lesz, a közönség tagjai maguk választhatják ki, milyen darabok hangozzanak el az ünnepi hangversenyen, maguk állíthatják össze az este programját. Kará­csony­kor különösen szeretik az emberek a meglepetéseket, a szépen becsomagolt ajándékokat, amiről nem tudják, mi van benne. Ilyen ez a koncert is.

Nemrég egy interjúban elárulta: nem kíván egész életében vezényelni. Nos, akkor hogyan képzeli el azokat az éveket, amelyeknek fókuszában már nem a dirigálás áll?
F. I.: Valamennyit azért biztosan fogok dirigálni, csak a fókusz tolódik el kicsit a zeneszerzés felé.

Mára közhellyé vált a mondat, miszerint a zene, illetve a zene által indukált közös élmény és katarzis képes lebontani az emberek közé emelt falakat. Manapság minden hónapra jut egy merénylet, egy robbantás… Hisz abban, hogy a zene híd lehet az egymással ellenségeskedő nemzetek, különböző meggyőződéssel, hitrendszerrel vagy vallással élők között?
F. I.: Igen. Minden művészet közül a zenének van egyedül ilyen hatalma, mert nem ügyekről, ismert témákról, hanem közvetlenül érzésekről szól, és ezek minden emberre hatnak. Nagyon sokat el lehet érni zenével, éppen ezért dolgozunk.vissza

Értékeléshez  jelentkezz be!
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor