Akik Budapestet építették 3.0
2018. Április 13. /

Budapest világvárossá alakulásának történetét korábban már két ízben kiállítássá álmodta a FUGA Építészeti Központ, illetve a párizsi Magyar Intézet – ezúttal a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) metszettári kiállítóterére szabva mesél a historizáló, szecessziós városképről, a Millenniumi Földa-
lattiról és az Andrássy út neoreneszánsz palotáiról. A tárlat a várost fizikailag építő iparosok szempontjából mutatja be Budapest történetének ezen fénykorát – az építészethez köthető iparágak iparosainak és ipa­ros­ta­non­cainak művészi szintű rajzi képzése ebben az időszakban a Budapest Székesfővárosi Ipar­rajz­is­ko­lában, a korabeli építészképzéshez hasonlóan zajlott.
[kep3]A kiállított eredeti grafikai anyag nagy részét az 1870-es évek és az 1910-es évek között született építészeti rajzok alkotják, amelyek egységesen, kifejezetten kiállítási célra készült albumokba ragasztva maradtak fenn. A jelenlegi tárlaton az előző válogatások mellett kiemelt szerep jut a budapesti Millenniumi Földalatti építkezés Klösz György-féle fotódokumentációjának is, amelyből összesen négy változat maradt fenn különböző budapesti közgyűjteményekben. Az itt látható album 15 eredeti papír pozitívot tartalmaz, amelyek az Andrássy út távlati felvételein kívül a metróállomások már elpusztult épületeit is megmutatják.

Budapesti Történeti Múzeum, I. emeleti kiállítótér
06. 24-ig