A dánok szerint az élet jó
2018. Április 16. / PÁ

Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz, A boldogság svéd titka, Sisu – Pozitív életszemlélet finn módra, és még hosszan sorolhatnánk a skandináv boldogság titkainak nyomába eredő, most megjelent könyveket. Louisa Thomsen Brits: hygge – Harmónia dán módra című kötete is ebben a tematikában mozog, és társaihoz hasonlóan idézetekkel, barátságos, meleg hangulatot árasztó képekkel győzköd bennünket arról, hogy ő bizony ismeri a titkot.

Tényleg, mi lehet a titok? Mitől Dánia a világ legboldogabb országa? Vajon mi teszi a legboldogabb nemzetté a dánokat? Mitől érzik remekül magukat a bőrükben a svédek, és mitől pozitív a finnek életszemlélete? De vissza a dánokhoz. Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója évekig tartó munkával arra a következtetésre jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge. A hygge szót (az ipszilont ü-nek kell ejteni) mindig eredeti dán formájában használják, mert véleményük szerint a hyggét nem lehet lefordítani, érezni kell. Ha mégis körül akarjuk írni, jelentése a pillanat megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. Ami persze nem valami nagy meglepetés, különösen ha figyelembe vesszük, hogy pszichológiai kutatások szerint jó közérzetünk – boldogságunk – szintje szorosan összefügg társas kapcsolataink mennyiségével és minőségével. Minél több emberrel van valaki baráti, jó ismerősi viszonyban, annál jobb az önértékelése, és annál kisebb a valószínűsége, hogy szomorú legyen, magányosnak érezze magát, alvási problémákkal küszködjön, esetleg evészavara alakuljon ki. Röviden, a barátokkal, családtagokkal vagy a szomszédokkal való kapcsolattartás a boldogság egyik kulcsa. A jól működő szociális kapcsolatok bizonyíthatóan csökkentik a stresszt, célt, értelmet adnak a mindennapoknak, erőstik az immunrendszert, növelik a várható élettartamot. Thomsen Brits könyve gyakorlati tanácsokkal, konkrét példákkal szolgál, amelyek segítségével bárki beépítheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.
Az interneten látható egy kisfilm, a címe Remény. A rendkívül szellemes, szatirikus alkotásban feltalálják azt a gépet, ami még a legendásan rosszkedvű magyarok boldogságszintjét is képes megemelni. A készülék működési elve pofon egyszerű: dánná változtatja az embereket. Ha dánok nem is lehetünk, első lépésként az is megteszi, ha minden napunkat a dánok első számú alapvetésével indítjuk, mely szerint az élet jó.
Louisa Thomsen Brits: hygge – Harmónia dán módra
Jaffa Kiadó, 2017
198 oldal / 3990 Ft