Bűnbánat és megbocsátás
2018. június 06. /

Új kötete novelláit Vámos Miklós nyolc éven át írta, gyűjtögette. Elmondása szerint az egyik lap szerkesztője azt mondta neki, szeretne havi egy alkalommal novellákat, tíz-tizenkétezer karaktereseket közölni tőle. Majd egy másik szerkesztő nyolcezer karaktereseket akart, szintén havi rendszerességgel. Aztán a szereksztői kérés hatezer karakterben maximálta a novellák terjedelmét.

Szerencsénkre a szerző kedvét egyáltalán nem szegte a ka­rak­ter­szám csökkenése, sőt, egyre több örömét lelte a rövid írásokban.
Vámos Miklós írásai személyesek, nem titkolja, élete fontos eseményeiről vall bennük, mi több, bocsánatot is szeretne kérni azoktól, akiket megillet. A kötet novelláinak finom fonalát a bűnbánat és a bocsánatkérés adja. Ami pedig a kötet címét illeti, a szerzőtől tudjuk, hogy a „töredelmes” szó eredetileg vallási, olyan vallomást jelent, ami nemcsak megbánást, hanem bocsánatkérést is tartalmaz. Ritka erény napjainkban, hogy valaki képes legyen a hibáját belátva bocsánatot kérni, erre csak a legjobbak és legnagyobbak képesek. Érdemes Vámos Mikóssal tartani, akár az öregedés stációit váltja matematikai képletekre, akár Montblanc tollának történetét osztja meg velünk. Pontosítok, mindig érdemes vele tartani.

Vámos Miklós: Töredelmes vallomás
Athenaeum Kiadó, 2018
300 oldal / 3999 Ft