Képpé vált kísérlet
2018. július 09. /

Grüner György Los Angelesben élő fizikus az 1990-es évek elejétől kezdődően gyűjti az 1945 után készült magyar képzőművészeti alkotásokat. „Intellektuális” műgyűjtőként a természettudósok tökéletességre törekvésével, kitartóan keresi az újszerű formai motívumokkal, progresszív

technikai megoldásokkal készült és szemléletmódjukban újszerű műtárgyakat. A gyűjtemény legkorábban készült alkotásai az Európai Iskola, illetve a Galéria a 4 Világtájhoz művészcsoport egyes tagjainak 1946-1948 között készült művei.
A gyűjtemény törzsanyagát a pályájukat az 1960-as években kibontakoztató művészek – Bak Imre, Deim Pál, Fajó János, Gáyor Tibor, Haraszty István, Hencze Tamás, Hetey Katalin, Keserü Ilona, Konok Tamás, Maurer Dóra, Nádler István – munkái jelentik, akik közül többen az Iparterv-csoport tagjaiként mutatkoztak be. Az 1990-es évek utáni magyarországi képzőművészet újabb törekvéseit Wolsky András, Haász Katalin, Bolygó Bálint, Benedek Barna és Kelemen Zénó al­ko­tá­sai képviselik. A tudomány és a művészet közötti lehetséges kap­cso­ló­dá­si pontokat kereső, nagyrészt geometrikus-konkrét formákkal dolgozó kiállítók munkái a múzeum névadójának, Victor Vasarelynek kutató-tervezőművészi magatartásával is párhuzamba állíthatók.

Vasarely Múzeum
09. 09-ig