Folyamatos fejlődésben a MANK
2018. szeptember 14. / Pavlovics Ágota

A közel hét éve alapított Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) nem előz­mény nélküli, jogelődei tevékenysége a II. világháború előttre nyúlik vissza. A szervezet élén április óta új ügyvezető áll. Tardy-Molnár Annát a MANK-ról, a tervezett változásokról, az újdonságokról és a közeljövő programjairól faggattuk.

Honnan érkezett a MANK-hoz?
T.-M. A.: Végzettségemet tekintve az irodalom- és a kultúratudomány felől, ahol leginkább Móricz-kutatással foglalkoztam, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumában kulturális tanácsadóként dolgoztam, ahol a MANK-kal is kapcsolatba kerültem, így nem volt számomra ismeretlen az a sokszínű tevékenység, ami a szervezetet jellemzi.

Hogyan mutatná be röviden a MANK-ot?
T.-M. A.: A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. alig hétéves szervezet, amelynek elődszervezetei több évtizedes múlttal bírnak. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mellett a kulturális finanszírozási, támogatási rendszer fontos része. A MANK elsősorban az egyébként a legtöbb segítséget igénylő fiatal alkotóművészekkel működik együtt. Szervezetünk egyedülálló infrastruktúrával és hatalmas örökséggel rendelkezik, feladata röviden az összes művészeti ágban dolgozó alkotóművész segítése, támogatása.

Mely művészeti ágak képviselőinek tudnak támogatást adni?
T-M. A.: Képző- és iparművészeknek, fotó- és zeneművészeknek, íróknak és irodalmároknak, vagyis minden alkotóművésznek. Újdonság, hogy januárban megkezdte működését a MANK-on belül a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, ami az NKA Hangfoglaló Programjának bonyolításán túl a könnyűzenei exportot is szervezi, vagyis a zenészek külföldi ismertségét igyekszik fellépésekkel segíteni.

Hogyan lehet és kell támogatni a fiatalokat?
T-M. A.: Újra kell gondolnunk, miként tudunk hatékonyan segíteni az alkotóművészeknek. Az indulást jelentősen segítik az ösztöndíjak, a pénzbeli támogatások, melyek mértéke idén megduplázódott. További újdonság, hogy az eddigi 12 ösztöndíj az idén kettővel gyarapodott, az Oláh Jánosról elnevezett szerkesztői, illetve a Szegedi Kis István nevét viselő egyházművészeti kutatói ösztöndíjjal. Ugyanakkor egyértelmű, hogy nem csak ösztöndíjakkal, vagyis pénzzel lehet hatékonyan támogatni az induló művészeket. A MANK hat alkotóházat kezel, ezek kitűnő lehetőséget adnak a művészek számára a közös gondolkodáshoz, az alkotói elmélyüléshez, a pihenéshez. A legismertebb Szigliget, ahol a múlt század közepe óta a magyar irodalmi élet szinte valamennyi kiválósága megfordult. Kiemelkedő építészeti örökségünk a Vas megyei Zsennyei Alkotóház is, amely a csodálatos Bezerédj-kastély épületében kapott helyet, és amit hatalmas park vesz körül. Hódmezővásárhely híres virágzó helyi művészeti hagyományairól, ezt szolgálja az ottani művésztelepünk, illetve a belvárosban található, felújított alkotóház is. A Kecskeméti Alkotóház az egyetlen, amelyet kifejezetten ilyen céllal építettek festő- és szobrászműtermekkel, amit az is mutat, hogy még látható az a sínpár, amin a vasútról közvetlenül be lehetett tolni a műhelybe a művekhez szükséges nagyméretű és nagy súlyú anyagokat. A Mártélyi Alkotóházat meghatározza a Holt-Tisza közelsége és persze Makovecz Imre öröksége, ami a települést igazi kulturális centrummá tette. Személyes kedvencem a Galyatetői Alkotóház, az erdővel körülvett épületben zenészeket is szívesen látunk, hiszen itt szinte lehetetlen zavarni a szomszédokat.
Mi mindennel tudják még segíteni a művészeket?
T.-M. A.: Különböző felületeinken mutatjuk be művészeink tevékenységét, ez a feladat pedig legalább annyira fontos eszköze a támogatásnak, mint az ösztöndíjak vagy az alkotóházakban való nyugodt alkotás lehetőségének megteremtése. Szükség van az alkotó és a közönség találkozására, ezért szentendrei galériánkban havonta új kiállítással jelentkezhetnek a kortárs művészek. Vállalt missziónk, hogy évente lehetőséget biztosítunk egy-egy művésztelepnek az itteni bemutatkozásra. Segítenünk kell minden művészt, hogy mind szélesebb közönséghez tudják eljuttatni munkájukat, és kiemelten kell támogatnunk a fiatal alkotókat, hogy mind nagyobb figyelemre, ismertségre tehessenek szert. Ezt a célt szolgálja a MANK internetes magazinja, a Kultúra.hu.

Milyen programokat terveznek a közeljövőben?
T.-M. A.: Szeptemberben a MANK Galériában a Kossuth-díjas Szentandrássy István roma festőművész munkáiból mutatunk be válogatást, októberben pedig Kari Piippo nemzetközileg ismert és elismert finn plakáttervező grafikusművész fog kiállítani, aki Szigligeten egyhetes plakátművészeti workshopot tart majd az érdeklődőknek. A workshop az elkészült plakátok kiállításával fejeződik be. A művész személye is jelzi az egyik új színt a palettánkon. Nemzetközi művészeti csereprogramokat indítunk, elsőként finn, valamint izraeli művészek érkeznek hozzánk, és természetesen kapcsolatainkon keresztül tőlünk is külfödre látogathatnak alkotóink. Szentendre gazdag kulturális életébe is igyekszünk bekapcsolódni, augusztusban csatlakoztunk például a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválhoz egy háromnapos összművészeti családi fesztivállal.

Szimpatikus, ambiciózus tervek, megvalósításuk nem kevés munkát, energiát igényel, lesz rá kapacitás?
T.-M. A.: Lesz! Kiváló csapat áll mellettem, akik rendkívül elkötelezetten, fáradságot nem ismerve dolgoznak azért, hogy legjobban tudjuk segíteni a művészeket, hogy nekik már csak az alkotással kelljen foglalkozniuk – a többit megoldja a MANK!