„Felelősséggel tartozom azért, amit felépítettünk”
2018. október 25. / Jónás Ágnes

Ötödik éve, hogy a Vidám Színpad új otthonra lelt az óbudai EuroCenterben. Ez idő alatt kialakult a stabil közönségbázis, a nézőszám- és a jegyeladási mutatók folyamatosan mennek felfelé, a régebbi felújítandó komédiák mellett helyet kapnak kortárs darabok is, a társulat rendszeresen
képviselteti magát a Pozsonyi Pikniken és a Színházak Éjszakáján is. A színház igazgatójával, Böröndi Tamással a 2018/2019-es évad bemutatóiról és a további tervekről beszélgettünk.

Mikor legutóbb interjút adtál lapunknak, azt mondtad, hogy elér­ke­zett­nek látod az időt, hogy a régi felújítandók mellett kortárs komédiákat is színre vigyetek. Milyen premiereket ígértek a 2018/2019-es évadra ennek fényében?
B. T.: A Tökéletes esküvő című Robin Hawdon-darabbal kezdünk október 26-án, melyben fiatal színészek – Kondákor Zsófi, Végh Judit, Bartha Alexandra, Szabó Máté, Dénes Viktor, valamint Rák Kati – játszanak. Két évet vártunk a színdarab jogaira, és amikor zöld utat kaptunk, azonnal lecsaptunk rá. Tavasszal debütál nálunk Szirtes Gábor rendezésében, Mihályfi Balázs, Csarnóy Zsuzsanna, Bartha Alexandra és remélhetőleg Reviczky Gábor szereplésével a Becsapott villám, melyet Ivándy Gábor írt. Ő régebben polgármester volt egy párszáz fős kis faluban, és a groteszk történet a saját tapasztalatain alapul.

Milyen produkciókkal kapcsolódhatnak ki a gyerekek és a kisiskolások?
B. T.: Örülünk, hogy az idősebb generáció mellett egyre több visszatérő fiatalt fedezhetünk fel az előa­dá­sain­kon, és a gyerekeknek, családoknak is felhőtlen szórakozást tudunk nyújtani. A Pozsonyi Pikniken már előadtunk egy részletet A kiskakas gyémánt félkrajcárjából, az előadás ősztől bekerül a Vidám Szín­pad­ra. Ezt követi Harsányi Gábor Csengőbongó királyság című meseelőadása, valamint a Mátyás király és a Maugli, a dzsungel fia. Utóbbi izgalmas látványvilágot ígér: a Fővárosi Állat- és Növénykertben forgatunk, a felvételeket a LED-falainkon láthatják a fiatal nézők, így tehát például a Kipling-műben szereplő párduc (Bagira) nemcsak a színészek által, hanem mozgóképek formájában is megelevenedik.

A Színházak Éjszakáján tavaly bemutatott A három kismalac című bábmese musicaletek nagy sikert ara­tott.
B. T.: Az előadás a személyes kedvencem. Roppant szórakoztató, pörgős, számos áthallást tartalmaz, és rendkívül modern, mai feldolgozás, ráadásul a felnőtt nézőink is nagyon élvezik.
2013 novembere óta az óbudai EuroCenter ad otthont a Vidám Színpadnak. Hogy látod, öt év elegendő volt arra, hogy az új helyszín beleégjen a köztudatba?
B. T.: Igen, egyre többen találnak meg minket, és büszkék vagyunk arra is, hogy összesen ötvenkét színész játszik nálunk, s hogy nem befogadunk előadásokat, hanem a saját darabjainkat játsszuk. A nézőszám- és a jegyeladási mutatók folyamatosan mennek felfelé, a Pozsonyi Pikniken is folyamatos volt a standunknál az érdeklődés. A Pikniken egyébként feleségemmel, Götz Annával a Budapesti randevú című lemezünkről énekeltünk, amely száz év legszebb budapesti slágereit tartalmazza, többek között dunai, pesti és óbudai hangulatot megidéző dalok csendülnek fel. Ezt a produkciót, melyhez egy darab is íródott, tavasszal szeretnénk a Vidám Színpadon is bemutatni. Mindemellett kamaraszínházban is gondolkodunk – régi nagy vágyam, hogy a négyszázhúsz fő befogadására alkalmas színháztermünk mel­let­ti kisebb termet úgy alakítsuk át szcenikailag, hogy alkalmas legyen néhány fős kamaradarabok be­mu­ta­tá­sára.

Ha az ember kiteszi a lelkét a színházáért, az előadásokért, akkor nyilván nem esik jól, ha negatív kri­ti­ká­kat kap. Jóllehet, az eurocenter-beli Vidám Színpadról nem igazán lehet negatív kritikát hallani, mégis kíváncsi vagyok, hogyha akadna ilyen, akkor azt hogyan kezelnéd.
B. T.: A legtöbben erre a kérdésre azt a diplomatikus választ adják: „Nem foglalkozom a kritikákkal, mert csak elszúrnák a napomat”. Számomra igenis fontos, mert úgy gondolom, hogy magánszínház lévén nem tehetjük meg, hogy nem figyelünk oda az észrevételekre, de nem akarok folyton megfelelni, hiszen kép­te­len­ség mindenki kedvére tenni.

Sokaknak még mindig Csaba tanár úr vagy a Szomszédok című tévésorozatból. Nem hiányzik a televíziós szereplés?
B. T.: Egyrészt a mai „trendi”, pár perces ismertséget hozó, csekély tartalommal megtöltött celeb show-k nem az én ízlésemet tükrözik, másrészt pedig olyannyira lefoglalnak az igazgatói teendők (a szervezési feladatokat azóta is nagy örömmel és pontossággal végzem), hogy nemigen jut másra időm. Arról nem is beszélve, hogy az igazgatói gépezetből nem lehet csak úgy kiszállni, hiszen nyolcvan embernek adok munkát, a nézők számítanak ránk, szeretnek bennünket. Felelősséggel tartozom azért, amit az elmúlt években a kollégáimmal, Straub Dezső művészeti vezetővel és Csutka István menedzser-igazgatóval együtt felépítettünk.