Leonardo da Vinci és a budapesti lovas
2018. november 13. /

Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamara-kiállítással nyílik a felújított Szépművészeti Múzeum. A reneszánsz mesterhez köthető budapesti lovas szobor Leonardo tíz rajzával együtt, valamint a kortársak a mester rajzai által inspirált szobraival és antik művekkel együtt idézi fel a

művészt egy életen át foglalkoztató kérdést: a szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megvalósításának problémáját.
A tíz saját kezű Leonardo-rajzot, öt szobrot és tizenhat antik érmet be­mu­ta­tó, Leonardo da Vinci halálának ötszázadik évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kap helyet.
A számos rövid karriert befutott Leonardo-szoborral ellentétben az ágas­ko­dó lovat és lovasát ábrázoló budapesti kisbronz már egy év­szá­za­da tartja izgalomban a téma szakértőit. Tanulóévei a 15. század második felének legkiválóbb szobrásza, Andrea del Verrocchio mű­he­lyé­ben, kortárs beszámolók sora és mindenekelőtt saját kezű rajzai arról tanúskodnak, hogy Leonardo szobrászként is dolgozott. Ennek dacára egyetlen biztosan neki tulajdonítható szobrászati alkotása sem maradt ránk. Bár Leonardo szobrainak hiányában a budapesti lovas saját kezűségéről nehéz biztosat mondani, a kérdés, miszerint a kisbronz mindössze Leonardo hatásáról tanúskodik vagy esetleg a mester eredeti alkotása, a mai napig élénk vita tárgya.
A kiállítás a Leonardo halálának ötszázadik évfordulóját kísérő nemzetközi megemlékezés-sorozat ré­sze­ként kerül bemutatásra. A tárlat a windsori Royal Collection, a párizsi Louvre, a cambridge-i Fitzwilliam Museum, a milánói Museo Poldi Pezzoli, a firenzei Museo Archeologico Nazional és a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönzéseinek köszönhetően valósulhatott meg.

Szépművészeti Múzeum
10. 30. ‒ 2019. 01. 06.