Zsíros kijelző
2019. január 07. /

A zsíros mobiltelefon kijelzőt mindenki ismeri – Paul Horn kiállításának meghívóján a zsíros ujjlenyomatokat látva sokak megborzonganak: irritáló a kopott, patinás okostelefon-kijelző.

Ám a kiállításon nincsenek smartphonok, hanem csupa olyasmi, ami a többség böngészőjének történetében nem marad hátra: kérdések digitális viselkedésünk körülményeiről és következményeiről. Hány szerverre van valójában szükség a WhatsApp működéséhez? Mennyi energiát emészt fel telhetetlen mobiltelefon-használatunk? Mennyi időt töltünk a virtuális valóságban? A praktikus kis készülék a kézben – mindennapi életünk történéseihez hozzájárulva – vitathatatlanul tech-talizmánná vált. Ámde mi marad, ha a mindig készenlétbe álló ak­ku­mulátort egyszer nem töltöttük fel?
E megfontolások váltak Paul Horn installációjának kiindulópontjaivá: két villanyoszlop hosszú kábellel veszi birtokba és fogja át a teret. A részben komor olajfestmények az energiáról való állandó gondoskodás következményeit lényegre törően fogalmazzák meg: a hajlott, törött és elgörbült villanyoszlopok kiégés előtt állnak. Ugyanígy hatolnak be a kiállítótérbe az átalakított tűzol­tó­ké­szülékek. A korábban hasznos tárgyak most rendszeres időközönként változatos, ám nyomasztó han­go­kat adnak ki: nyomtatók és fénymásolók zaját, WC-öblítését, telefoncsengését, zenét és kakas­ku­ko­ré­kolást, állati és hisztérikus emberi hangokat.

Knoll Galéria
01. 19-ig