Ismét útra kelt 150 hangszer
2019. január 17. / K. B.

Az NKA Hangfoglaló Program Kollégium döntése alapján újabb tíz városba juthat el a Hangszert a kézbe interaktív kiállítás és rendhagyó énekórákból álló roadshow. A 23. állomásnak, túl a 65 ezredik látogatón, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ adott otthont.

A Hangfoglaló Program 2016 végén indította el a Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramját, aminek legjelentősebb kez­de­mé­nye­zése a Hangszeresek Országos Szövetségével (HANOSZ) együtt­mű­köd­ve megvalósuló Hang­szert a kézbe utazó kiállítás és prog­ram­so­ro­zat. Az elmúlt két évben a Hangfoglaló Program Kollégiuma összesen négy meghívásos pályázat révén 180 millió forinttal támogatta a Hangszert a kézbe megvalósítását, ami 2017 februárja óta 20 nagy­vá­ros­ba jutott el – Debrecenben és Egerben kétszer is megrendezték –, és eddig összesen 109 kiállítási napon közel 65 ezer látogatót vonzott.
A negyedik turnusban elsősorban járási székhelyekre jut el a hét csoportban bemutatandó közel 150 hangszer, amelyekkel zenész-ze­ne­ta­nár kísérők is utaznak, hogy valóban élmény legyen a ze­ne­szer­szá­mok első kézbevétele, kipróbálása. Az ezúttal csak háromnapos kiállításokat továbbra is rendhagyó énekórák egészítik ki, amelyekre elsősorban az adott település iskolásait várják a szervezők, hogy a zenéről és a könnyűzenéről rendhagyó módon beszéljenek.
A huszonharmadik Hangszert a kézbe kiállításnak november 29. és december 1. között a ceglédi Kossuth Művelődési Központ adott otthont, ahová az előzetes regisztráció alapján közel kétezer látogatót vártak. Ceglédre nemcsak a helyszín alkalmassága miatt esett a szervezők választása, hanem azért, mert az alföldi város több szállal kötődik a Hangfoglaló Programhoz. Amellett, hogy szinte minden évben van ceglédi kötődésű induló formációja a Hangfoglalónak, a Klubtámogatói és a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramnak is vannak sikeres helyi pályázói. Sőt Cegléd egyike azoknak a településeknek, ahol a Program támogatásával városi zenei koncepciót készítenek.
A Hangszert a kézbe következő helyszíne január végén Vác lesz, majd a tervek szerint Szentendrére, Paksra, Hajdúböszörménybe és Sopronba érkeznek a kipróbálható zongorák, gitárok, dobok, fúvósok és elektronikus hangszerek.