A hangversenyterem, amit látni (is) kell!
2019. január 17. / Halász Kinga

Hangversenyterembe általában azért jár a közönség, hogy káprázatos zenei élményeket, izgalmas koncerteket élvezzen. Ám létezik egy koncertterem, amely nemcsak hangzásában, hanem lát­vá­nyá­ban is egyedülálló! A nyolcszorosan díjazott pécsi Kodály Központban komplex, minden érzékszervre kiterjedő élmény várja a látogatókat.
[kep3]
„Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit...” – a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov nyilatkozott így a pécsi Kodály Koncert- és Konferenciaközpontról.
Mára már evidencia, hogy a hazai zenésztársadalom, valamint egyre szélesedő körben a nemzetközi szakmai világ is a legjobb európai hangversenytermek közé sorolja a pécsi Kodály Központot, amely komoly- és könnyűzenei koncerteknek, valamint színházi előadásoknak ad otthont; színpadán világhírű művészek váltják egymást.
A Kodály Központ kívülről egy modern „kőcsiga”, ami körülveszi az épület középpontjába komponált – Magyarországon egyedülálló, égerfa borítású – hangversenytermet. Tovább növeli az épület megjelenésének különlegességét, hogy nem találhatók benne párhuzamos falfelületek. A kő és a fa a két meghatározó anyag, a kemény és a lágy, a hideg és a meleg, az időtálló és a bensőséges kettősségére épít. A hangversenyterem fa borításának nemcsak esztétikai, hanem akusztikai szempontból is fontos szerepe van. A terem akusztikája egyedülálló, nemzetközi viszonylatban is a világ legjobbjai közé tartozik; a hang élete 2,34 másodperc.
Az eddig fellépő művészek csakis az elragadtatás hangján nyilatkoztak a koncertteremről:
„A legfantasztikusabb hangzású hangversenyterem, ahol valaha is játszottunk!” (Al Di Meola amerikai gitáros, zeneszerző, producer)
„Csodálatos terem. Csodálatos közönség…” (Mikhail Pletnyov – Orosz Nemzeti Zenekar)
„Óriási élmény ebben a fantasztikus teremben muzsikálni – ennyi csupa szív embernek (és ennyi csupa szív muzsikussal)” (Takács-Nagy Gábor – Budapesti Fesztiválzenekar)
A Kodály Központ 2019-es programkínálata megtalálható a www.kodalykozpont.hu oldalon.