Az a nap a tengerparton
2019. február 07. / Szalóky Bálint

Edward (Billy Howle) és Florence (Saoirse Ronan) a diploma megszerzése után találkoznak. Hamar egymásba habarodnak, de az ellentétek már az első pillanattól fogva nyilvánvalók. A történelmet végzett fiú megőrül a rock’n’ rollért, a lány pedig hegedűművészként a klasszikus
zene mellett kötelezte el magát, és a társadalmi hátterük is nagyon más. Mindezek ellenére a szerelmük kezdetben nem ismer aka­dá­lyokat: úgy döntenek, összeházasodnak, noha szexuálisan teljesen ta­pasz­ta­lat­lanok. A ’60-as évek Angliájában a szexualitás tabunak számít, a fiatalok teljesen magukra vannak hagyva a kérdéseikkel és az érzéseikkel. A katasztrófába fulladó nászéjszaka egy életre meg­ha­tá­roz­za a jövőjüket.
Ian McEwan On Chesil Beach című kisregényéből elsőfilmes rendező készített filmet: Dominic Cooke szakmai múltja a tévéhez és a színház világához kötődik. Talán jobb lett volna, ha a Booker-díjra jelölt regény is valamilyen más formában kerül feldolgozásra, az igényes kosz­tü­mök és a két ifjú tehetség önmagában kevés ahhoz, hogy az egyéb­ként izgalmas témát mozifilmmé tegye. Cooke ért hozzá, hogyan irányítsa színészeit, de ahhoz már nem, hogyan legyen a vége­red­mény kellőképp kiegyensúlyozott. Így nemcsak elunjunk magunkat a játékidő második felére, de értetlenül állunk a meglehetősen szerencsétlenül sikerült időugrások láttán, a film cselekménye ugyanis nem ke­ve­sebb, mint 45 évet ölel fel.


Az a nap a tengerparton (12)
(On Chesil Beach)
Angol, feliratos film
Rendező: Dominic Cooke
Főszereplők: Saoirse Ronan, Billy Howle
110 perc
Forgalmazó: Cinetel
Bemutató: 02. 14.