Égetett geometria
2019. február 07. /

100 éves a Bauhaus – ennek apropóján a Vasarely Múzeum és az acb Galéria közös kiállítást rendezett az 1968 és 1973 között nyaranta a bonyhádi zománcgyárban dolgozó művészek

zománcmunkáiból. Lantos Ferenc, a Pécsi Műhely csoport (Aknai Tamás, Ficzek Ferenc, Halász Károly, Kismányoki Károly, Pinczehelyi Sándor, Szelényi Lajos és Szíjártó Kálmán) és a hozzájuk al­kal­man­ként csatlakozó művészek – pécsi születésű mestereiknek kö­szön­hetően – a Bauhaus vizualitásából és szellemiségéből is in­spi­rá­lód­hattak. A konstruktív-geometrikus stílus Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas, Stefán Henrik és Weininger Andor életművén keresztül szivárgott be a pécsi művészeti közeg szövetébe.
A zománc tartós, időjárásálló tulajdonságai lehetővé tették a fiatal alkotók számára, hogy az anyag felületét és formáját egy – Victor Va­sa­rely által is manifesztált – „demokratikusabb vizuális univerzum” eszközévé tegyék, ami lényegében annyit tesz, hogy kül- és beltéren egyaránt megélő alkotásaikkal eléggé látványos módon sikerült összekötniük a természetet és a várost, a stabilitást és a mozgást, az esztétikát és a tartalmat, nem utolsósorban pedig a művészetet és az életet.

Vasarely Múzeum
03. 03-ig