Bauhaus 100
2019. Április 08. /

„A modern, harmonikus és eleven építészet a hiteles demokrácia látható jele” – hirdette Walter Gropius, amikor 100 évvel ezelőtt Weimarban megnyitotta Bauhaus iskoláját. Jelszavaival és esz­méi­vel grabancon ragadta a műtermében magányosan búslakodó művészt, és feladatot

adott neki: tessék egy élhetőbb, ember közelibb világot teremteni! A Bauhaus 100. évfordulója alkalmából a világ minden valamire való mo­dern vagy kortárs művészetben érintett kiállítóhelye jubileumi kiál­lí­tá­sokat rendez, így a Vasarely Múzeum is a Bauhausnak szentel két hónapot.
A tárlaton olyan hazai művészek alkotásait láthatjuk, akik jól ismerik az irányzat művészeti programját, eredményeit és oktatási módszereit, és tisztelegni kívánnak a nagy mesterek előtt. 50 festő, grafikus, szobrász és fényművész, valamint egyéb intermediális alkotó – többek között Bernáth Dániel, Bortnyik Éva, Erdélyi Gábor, Ernszt András, Keserü Károly, Szaxon Szász János és Zalavári József – vall a Bauhaushoz fűződő viszonyáról, illetve mutatja meg, milyen az, amikor egy stílusirányzat képes áthidalni a művészet és az ipar, valamint a művészet és a technika közötti szakadékot.

Vasarely Múzeum
05. 26-ig