„Régi is, új is, jewish”
2019. Április 29. / Pavlovics Ágota

A cím a május 25. és június 2. között megrendezésre kerülő Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) frap­páns mottója. Az évről évre népszerűbb rendezvénysorozat rangos programokból áll, amelyek immár negyedik éve pezsdítik fel a főváros kulturális életét. A kulturális fesztiválok szervezésé-
ben hosszú idő óta kiemelkedő szerepet játszó dr. Vadas Verával, a ZsiMü alapító igazgatójával az idei kínálatról beszélgettünk.

2018-ban csaknem 30 programmal és több mint 300 művésszel szer­vez­ték meg a Zsidó Művészeti Napok rendezvényeit. Idén hogy alakulnak ezek a számok?
V. V.: A 2019-es ZsiMü szervezése ezekben a pillanatokban is zajlik, folyamatosan kerülnek be friss és izgalmas produkciók, ezért egyelőre csak azt tudom mondani, hogy hasonlóan alakul majd a programok száma idén is. A legtöbb művészt megmozgató alkalmak a Budapest Bár és a Budapest Klezmer Band koncertjei lesznek, ennek kont­raszt­ja­ként pedig Mácsai Pál és Lukács Miklós estjét érdemes említeni, ahol csak a két művészt láthatják a nézők. Ehhez az előadáshoz ér­de­mes hozzátennem, hogy ahogy meghirdettük mind a két időpontot, szinte azonnal telt házasak lettek.

A ZsiMü 2019-ben egy több mint izgalmas esttel indul, mit fogunk látni, hallani, ha elmegyünk a Szerelmes Chagall című koncertre?
V. V.: Horgas Eszter fuvolaművész évek óta visszatérő vendége a ZsiMünek. A tavalyi, telt házas Simon and Garfunkel előadás után idén is színes és érdekes témát választott. Marc Chagall a 20. század egyik legtermékenyebb és legizgalmasabb látásmódú festője. Az ő életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai, klasszikus és jazz zeneművekből bravúros feldolgozásokat hallhat tőle és zenekarától a közönség. Az est különlegessége, hogy Chagall szerepében Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel találkozhatnak a nézők.

Tavaly volt néhány program, amelyre képtelenség volt jegyet kapni, idén úgy látom, hogy Az élet értelme – Egypercesek száz percben című estre már nincs jegy. Nincs mód még egy előadás megszervezésére?
V. V.: Először egy időpontot hirdettünk meg az előadásból, de ez közvetlenül a meghirdetés után be is telt. Ezért döntöttünk amellett, hogy egy újabb, délutáni időpontot is megnyitunk. Amint látható, az is azonnal telt házas lett. Hihetetlenül örülünk, hogy így alakult, de sajnos több előadásra már nincs lehetőség a ZsiMü ideje alatt, ám a produkció tovább él, ahogy azt már sok sikeres produkciónknál megszokhatta a közönség.

A csodálatos Szulák Andrea állandó vendége a rendezvénysorozatnak, ahogy rendszeresen fellép a Budapest Klezmer Band is, akik gyakran szerepelnek együtt Dunai Tamással. A világhírű Hegedűs a háztetőn című musical megunhatatlan közönségkedvenc. Most mit mutatnak meg belőle?
V. V.: Arra számítok, hogy ez lesz az egyik legszebb előadás az idei ZsiMün, hiszen a női és férfi kap­cso­la­tok rejtelmeibe vezet be minket a két szólista és a Budapest Klezmer Band Jávori Ferenc Fegya vezetésével. Dunai Tamás – aki több tucatszor énekelte már el az est címéül is szolgáló, Szeretsz engem…? kezdetű dalt a Hegedűs a háztetőn-ből – és Szulák Andrea, aki szintén visszatérő előadónk, várhatóan uralni fogják a színpadot, és olyan estet hoznak létre, amelyre sokáig fognak emlékezni a nézők.

Minden évben kapunk egészen különleges, valamilyen szempontból egyedülálló élményeket is. Nyilván idén sem lesz másként.
V. V.: Idén is széles a paletta, amelyről a felkért előadóink válogatnak. Finom, darkos zenei világot mutat be majd Moran Magal izraeli énekesnő, akit ismerhet a közönség a hazai könnyűzenei életből. Szinetár Dóra kifejezetten a ZsiMüre hozza létre Szép mesék, rossz mesék című koncertjét. Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter a Zeneünnep című koncertjükön a swinget, a popzenét és a klezmert vegyítik majd, és biztos vagyok abban, hogy kevesen fognak tudni ülve maradni a MOMKult színháztermében. Szintén a szerelem áll majd a középpontban Náray Erika és Nyáry Krisztián Borítékolható szerelem című estjén a Budapest Jazz Clubban.
A jazz műfajának is mindig kiemelt szerepet szánok a ZsiMü programjaiban, ezért is mutatjuk be örömmel Dés László és frissen alakult zenekarának koncertjét az Óbudai Társaskörben. A jazz műfaján belül érdekfeszítő irányzat a free-jazz, hiszen a zene ott helyben és máskor nem megismételhető módon születik meg. Dés László zenekarában olyan művészek kaptak helyet, mint Lukács Miklós, Dés András és Fenyvesi Márton.

Kováts Kriszta és Farkas Gábriel Zenemozi estjének címe önmagáért beszél, mégsem tévedek nagyot, ha azt gondolom, nem csupán híres filmzenék hangzanak majd el.
V. V.: Az előadás különlegessége és egyedisége abban áll, hogy a filmzenékhez, amelyek között a legismertebb némafilmek is megtalálhatók, Fábri Péter írt szövegeket, és a híres alkotások szövegéhez pedig László Attila szerzett zenét, akinek zenéjében nem lehet csalódni. Hangulatos filmes világba csöppenhetnek a nézők, ráadásul ezen a koncerten hallhatják először ezeket a dallamokat. Farkas Gábriel és Kováts Kriszta már összeszokott páros, Farkas Gábor Gábriel nemcsak remek énekes, de különleges rajzművész is, így biztosra veszem, hogy szuggesztív, elemi erővel képesek megeleveníteni a mozi világának nagy legendáit, Charlie Chaplintől Meryl Streepig, Marilyn Monroe-tól Dustin Hoffmanig, Greta Garbótól Woody Allenig, Ingrid Bergmantól Garas Dezsőig.