Szép és okos könyv a szépség koráról
2019. július 26. / P. Á.

2019 Leonardo da Vinci éve, a polihisztor éppen 500 éve halt meg. Az évfordulót megelőlegezve a Szépművészeti Múzeum tavaly ősszel a Budapesti lovas című bronzszobrával és számos raj­zá­val tisztelgett a művész előtt.
Az itáliai reneszánsz másik géniusza, Michelangelo rajzművészetéből pedig idén április elején nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. Leonardo és Michelangelo mellett számos művészóriás kéznyomát cso­dál­hat­juk meg, ha elzarándokolunk műveik színhelyére. Ám ha nem tehetjük, akkor is pompás utazást tehetünk a 14. és 17. század kö­zöt­ti időszakban egy most megjelent kiváló könyv segítségével.
A reneszánsz című, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötet megismertet bennünket a szépség korával, amely kulturális, politikai, tudományos és intellektuális téren is óriási változásokat hozott Európában. A kontinens kulturális újjászületése Firenzéből indult, majd fokozatosan terjedt el. Nem mellékesen ebben a korban még az egyszerűbb emberek is jólétben élhettek, a humanizmus pedig az egyéni tehetséget korábban nem látott mértékben támogatta.
A reneszánsz szellemi elitje az ókori görög és római filozófusokat, költőket, művészeket tekintette követendő példának, céljuk az volt, hogy újraalkossák ezeknek a letűnt korszakoknak a „szépségét és tisztaságát”. Az újjászületés korát bemutató kötet a reneszánsz kul­tú­ra születésével kezdődik, bepillantást nyújt Firenze és Velence mindennapi életébe. Megismerjük a firenzei Medici-család felemelkedésének legfontosabb állomásait, és eljutunk a kulturális értékek széles körű terjesztését lehetővé tevő nyomda feltalálásáig. Segítségével betekinthetünk a reneszánsz nagyjainak életébe, mindennapjaiba, az isteninek nevezett Michelangelótól kezdve a botrányairól is ismert Cara­vaggióig. A kötet lapjain feltárul a leghíresebb mesterművek, például a Mona Lisa és a Sixtus-kápolna mennyezeti freskóinak története.
A szerzők nem maradtak meg a képzőművészet óriásainál, helyet kapott a bemutatásban mások mellett Nikolaus Kopernikusz és a tudomány forradalmának indulása, Shakespeare és a színházművészet, Leonardo legfontosabb találmányai és Kolumbusz utazásai is.
A reneszánsz című kötet csodás utazásra invitál bennünket a szépség korában, utunkon káprázatos rajzok és gazdag képanyag kísér bennünket, a meghatározó események közötti eligazodást pedig kiemelések segítik.
A reneszánsz
A szellem, a tudomány és a művészet újjászületése Európában
Kossuth Kiadó, 2019
144 oldal / 3600 Ft