Molnár Krisztina Rita: Borostyán, az időkapus
2019. július 26. /

A Térforgó sorozatot (A tűz ösvénye, A víz ösvénye) is jegyző író a családi regény műfajának talán legszakavatottabb művelője. Regényei rendre olyan témákat, olyan nézőpontból és olyan stílusban járnak körül, melyben gyerek és felnőtt egyaránt talál neki, hozzá szóló gondolatokat.

A Könyvhétre megjelent regény az Esterházy család történetét dolgozza fel – a benne felmerülő komoly, egyfelől történelmi, másfelől a személyiséget érintő témák ezúttal is közös olvasásra és be­szél­getés inspirálnak. Mesésen, viccesen, kicsit sem komolykodva.
A főszereplő Dórit például egy krokodil avatja be a vár egykori urának, Esterházy Pálnak az élettörténetébe, szokásaiba, sőt, időnként a gondolataiba is. Borostyán, a csodálatos krokodil, aki kalandos úton jutott gazdájához Egyiptomból, és őrzi azóta is a várat (a valóságban is), mindent tud a múltról, de csak a kiválasztottaknak mesél. A szerző szerencsére kihallgatta és lejegyezte mindazt, amit Dórinak elmondott, így mi is megtudhatunk egyet és mást a múlt titkaiból. Például azt, miért voltak olyan szép kékek a török tábor sátrai, miféle kincsek gyűltek a vár urának kamráiban, hogy kerültek ide csigák, és miért szerette őket a művészetkedvelő arisztokrata. A regényből az is kiderül, ki az a Mihály arkangyal, mi dolga neki Fraknóban, valamint hogy hány testvére van egy frissen kikelt krokodilnak.
Móra Könyvkiadó
120 oldal / 2999 Ft