Képpraxisok 2.
2020. január 05. /

Az úttörő módon szerkesztett, nagy sikerű Képpraxisok 2014-es kiállításegyüttes kibővített folytatását kínálják a Műcsarnok téli szezonjában. A Képpraxisok 2. átfogó cím alatt egyéni utakat járó, kísérletező életművek futnak össze a Műcsarnok terében a festészet, grafika, plasztika, videó és fotó műfajaiban.

FRANCOIS FIEDLER
2019. 12. 04. – 2020. 02. 02.
Francois Fiedler / Fiedler Ferenc (1921-2001) Szőnyi István tanítványaként kezdte festői pályáját. A vi­lág­há­ború után telepedett le Párizsban, ahol a korszak nagyjai, Miró, Chagall, Calder ismerték fel tehetségét és egyengették útját. Az ötvenes évektől hatalmas energiákat felszabadító absztrakt expresszionista képeket festett. Retrospektív tárlatán nagyrészt Budapesten még nem látott művei szerepelnek.

JANKOVICS MARCELL
2019. 12. 06. – 2020. 02. 02.
A kiállításon végigkövethetjük a művész rajzfilmrendezői munkásságát, a Balázs Béla-díjat nyert János vitéztől az Oscar-nominált Sisyphuson és az Arany Pálma-díjas Küzdőkön át Az ember tragédiájáig. A tárlaton nemcsak az animációs filmekből és könyvillusztrációkból ismerős képek eredeti rajzait láthatjuk, hanem tervként megmaradt filmforgatókönyveket és figuraterveket is. A közeli évfordulóhoz kötődve mutatják be Trianon rajzsorozatát és több, eddig kiállításon nem szerepelt rajzát is.

[kep3]


LUKÁTS ANDOR – Sorskérdések
2019. 12. 13. – 2020. 02. 02.
A színész, rendező, a magyar színházi élet egyik legsokoldalúbb alakja, számos nagy sikerű film fő­sze­rep­lője ezúttal ismét a képzőművészet területére látogat. Videoinstallációja hét életkoron keresztül, különböző nemű, különféle sorsú hétköznapi emberek mindannyiunkat megszólító történeteiről mesél. Milyen kérdések foglalkoztatnak egy óvodás kislányt, egy fiatal apácát vagy egy hatvanéves orvost? Hogy látja a jövőt egy állami gondozásban élő kamasz és egy háromgyerekes, elvált édesapa? Összegzés, újrakezdés, reményvesztettség, hit. Lukáts műve kimondja bármelyikünk megélt sorskérdését.

VÁRADY RÓBERT – A látszatok valósága
2019. 12. 13. – 2020. 02. 02.
A kiállítás az alkotó elmúlt tíz évben készült munkáiból válogat. Az összeállítás átfogó képet nyújt Várady intellektuális élményeket nyújtó képalkotó gyakorlatáról, melyben nagyrészt az ember/egyén és az őt körülvevő társadalmi, kulturális, fizikai tér viszonya, ellentmondásossága, talányossága tematizálódik. Absztrakt felületekből és leíró-megjelenítő elemekből álló, pontosan kidolgozott festői részletekkel lét­re­ho­zott munkái a festőiség és a jelentéstartalom gazdag tárházát alkotják.