Drágakőre festve
2020. február 15. /

Néhány éve bukkant fel az Iparművészeti Múzeum egyik raktárában a 17. századi Róma jelentős művésze, Antonio Tempesta egyik különleges alkotása. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét.
[kep3]
Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag, néhol a fényt is áteresztő kőlap mindkét oldalán egy-egy ószövetségi jelenet látható. A mesés Keletről származó kőzet, a lápisz lazuli önmagában is értékes drágakő, a festők csodált mélykékjének, az ultramarinnak az alapanyaga, melyet Tempesta néhány, főúri megrendelésre készített képén festőalapként használt fel.
Az alkotás igazi ritkaság, mindössze három maradt fenn a világon – ezek egyikét a párizsi Louvre őrzi. A titokzatos, áttetsző alkotás a restaurálást követően a Ráth György-villába került, melynek új időszaki kiállításán március végéig közelről is szemügyre vehető. A tárlaton a művel együtt látható Jankovich Miklós hatalmas műgyűjteményének néhány kivételes ötvöskincse is, melyek Tempesta képéhez hasonlóan 17. századi főúri gyűjteményekbe illő darabok.

Iparművészeti Múzeum a Ráth György-villában
03. 29-ig