Harmincéves a Knoll Galéria
2020. február 15. /

Hogyan jött létre Közép-Kelet-Európa első nemzetközi kortárs művészeti galériája és milyen elképzelésekkel járult hozzá – bécsi galériapárjával együttműködésben – egy új művészeti színtér kialakulásához?
Milyen új formákat kidolgozva ösztönözte, egyszerre kulturális és gaz­da­sági vállalkozásként, a kommunikáció, a nyilvánosság és a piac létrejöttét? Milyen fórum szerepét töltheti be egy, a rendszerváltás ko­rá­ban, annak folyamataival párhuzamosan alakuló galéria az in­téz­mény­rend­szer teljes átalakulásának időszakában?
Ilyen és hasonló kérdéseket feszeget a galéria harmincéves fennállását eleven archívumként ünneplő kiállítás, mely dokumentumokkal (fo­tók­kal, filmekkel, cikkekkel) és meghatározó kiállításaihoz kapcsolódó művekkel idézi fel tevékenysége különféle aspektusait, illetve a kiál­lí­táson szereplő alkotókkal, gyűjtőkkel, érdeklődőkkel, mű­vé­szet­tör­té­nészekkel, valamint a média és a kulturális szféra alakítóival közös történetét. A tárlaton, sok más mellett, Birkás Ákos, El-Hassan Róza, Gőbölyös Luca, Lovas Ilona és Nemes Csaba művei (is) szerepelnek.

Knoll Galéria
02. 22-ig