Kép-történetek
2020. február 22. /

A velencei-tavi Kistérségért Alapítvány és a KOGART együttműködésében létrejött tárlat ezúttal a magyar grafika varázslatosan sokszínű világába repíti a látogatót, egyedülálló körképet adva a különböző grafikai technikákkal dolgozó mesterek szűk, de annál exkluzívabb köréről,

a ma már klasszikusnak számító alkotóktól a jelen meghatározó művészein át egészen a fiatal nemzedékig. A kiállítás nem önálló alkotásokat mutat be, hanem sorozatokra, tematikus műcsoportokra fókuszál, így a címben szereplő többes szám a képzőművészet tör­ténetében régóta megfigyelhető folyamatra is utal: az évszázadok során lassan és folyamatosan nő a képsorozatok szerepe, és egyre kevesebb szóló kép születik.
A jelenség nem mai keletű, már az európai grafika történetének egyik leghíresebb műve, William Hogarth A szajha útja című munkája is sorozat – a technika elterjedésében nagy szerepet játszott a sok­szo­ro­sító grafikai eljárások, valamint a fotó és a mozgókép megjelenése. A rendhagyó „kép-történeteken” keresztül a látogató megismerheti az adott kor fontosabb személyiségeit, meghatározó eseményeit, prob­lé­máit, de ráláthat a művészi alkotómunka izgalmas világára is. Ezt a világot most többek között olyan nagymesterek mutatják meg, mint Borsos Miklós, Szalay Lajos, Kondor Béla, Csernus Tibor, Rékassy Csa­ba vagy Prutkay Péter.

Kápolnásnyék, Halász-kastély
07. 07-ig