Jónás könyve – Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház
2020. március 14. /

Babits prófétájára Isten a maga hatalmi jegyét süti. „Nincs mód nem menni, ahova Te küldtél” – állapítja meg a cethal gyomrában nyomorgatott Jónás a tanulságot. Kényszer ez, még akkor is,

ha isteni kegyelem vagy eleve elrendelés, netalán sors vagy tör­té­nelem, vagy akár egyfajta, de kívülről jövő lelkiismeret is a neve. Sokan sokféleképpen magyarázták már az égi hatalom és a Próféta vi­szo­nyát. Legutóbb az isteni Szót a Történelemmel és a Lelkiismerettel azonosították. De hol marad Jónás, az Akarat szentje, előbb a nem-akarásé, aztán a túlvilági parancsot túllicitáló Akarásé, és főleg hol rejtőzködik Babits, az ősi bibliai hálaadó ima új megszólaltatója, aki a hivatást a hűséggel azonosítva végül is elmondhatja magáról: „Nem az énekes szüli a dalt: a dal szüli énekesét”?

A Bartók Kamaraszínház Jónás könyve előadásában Babits költői elbeszélése, valamint bibliai idézetek, versek és vendégszövegek ke­ve­red­nek a színház, a tánc és a fizikai színház elemeivel. Sajátos hangvételű előadás a kortárs erdélyi színházi szcéna fiatal rendező-koreográfusának, Györfi Csabának és fiatal alkotótársainak elképzelésében.

Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház
Bemutató: 03. 06.