Protokoll és diplomácia
2020. március 16. /

Egyesek szerint a hivatali udvariaskodás nem más, mint legitimizált álszenteskedés, mégis álszentség volna kijelenteni, hogy ha esetleg arra kerülne a sor, emelt fővel utasítanánk vissza a vörös szőnyeget vagy a VIP tribünt.
Az MKVM kiállításán mindenki letesztelheti magán, milyen érzés a vö­rös szőnyegen vonulva államfőknek járó virtuális fogadtatásban része­sülni – az első helyszín ugyanis egy államfői rezidencia, ahol katonai tiszteletadás fogadja a látogatókat, akik Budapest Főváros által adott, illetve kapott ajándéktárgyak között csemegézhetnek.
A vendéglátás-protokollról szóló részben elképzelhetik, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni, és megcsodálhatják a királyi készletet a parlamenti pohárszéken. A val­lás­pro­tokoll szekcióban megtekinthetők például az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviái, majd egy kiemelt nem­zet­közi sportesemény szabályai mesélnek a világversenyek rendjéről. A múzeum, nevéhez híven jó vendéglátóként, „desszertről” is gon­dos­ko­dik: ritkaságszámba menő magas rangú kitüntetésekkel, különleges ajándékokkal és felbecsülhetetlen értékű muzeális darabokkal teszi még édesebbé a protokolláris utazást.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum
05. 31-ig