20 éve az UNESCO világörökségi listán – Pécs ókeresztény kultúrkincsei
2020. július 19. / Halász Kinga

Pécs ókori elődje, Sopianae különösen gazdag történelmi emlékeket hagyott ránk. A mediterrán belvárosban sétálva a legmodernebb 3D-s technikával ismerhetjük meg az 1600 éves múlt kincseit, az ókeresztény sírkamrák misztikus föld alatti világát. A népszerű turistalátványosság
ráadásul idén jubileumot ünnepel! A Pécs szívében található késő római, ókeresztény sírépítmények 20 éve nyerték el az UNESCO világörökségi címet. A kultúrtörténeti kincs minősítést az alapján ér­de­melte ki, hogy a feltárt építmények kiváló bizonyítékai a késő Római Birodalomban élő keresztény közösségek hitének, továbbá kiemel­ke­dően jól és teljes körűen mutatja be a kora keresztény temetkezés művészetét és építészetét. A magyarországi világörökségi helyszínek közül ez az egyetlen, amely kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt a listára, és jellegzetességeit tekintve nemzetközi viszonylatban is uni­kális.
A feltárt emlékeket jól bejárható komplexummá alakították, amelynek központja a Cella Septichora Látogatóközpont. A hungarikumként is elismert látványosság már kívülről megközelítve is futurisztikus él­ményt nyújt: a mintegy 400 négyzetméternyi átlátszó járóüveg-felületre lépve letekinthetünk a múltba, és elkezdhetünk ismerkedni a föld alatti különleges hangulatú terekkel.
A felszín alá ereszkedve a látogatók változatos alaprajzú sírkamrák, sírépítmények között bolyonghatnak. Ezek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék egyediségét, egyetemes kulturális értékét. Hat kétszintes sírkamra és két nagyobb egyterű épület tekinthető meg a Cella Septichora Látogatóközpont területén, míg a közeli Ókeresztény Mauzóleumban hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofág és többek között Ádám és Éva bűnbeesésének freskója várja a látogatókat.
Aki még tovább merészkedne, az a Föld alatti Pécs – séta a város alatt című programon nemcsak az ókeresztény sírépítményeket ismerheti meg idegenvezető segítségével, hanem a közeli Pezsgőház alatti pincelabirintust is. A Littke Palace Pezsgőpincéjében, 5 szintes mélységben barangolva a vendégek megismerkedhetnek a Pezsgőházzal, a történelmi hangulatot idéző pincelabirintussal és a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal. Mindezt izgalmas zseblámpás szakasz és pezsgőkóstolás teszi fe­lejt­he­tetlenné.
A modern multimédiás fejlesztéseknek köszönhetően Pécs múltját 21. századi igényeket kielégítő technikai eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók. A belváros történetét eleveníti meg a Sopianae Roman Walk nevű, ingyenes, mobiltelefonos alkalmazás, amely városszerte 23 épületet ismertet a valahai római világból. Sétára invitál az app, amelynek egyes állomásain a telefon képernyőjén a valaha ott álló épület 3 dimenziós rekonstrukciója vehető szemügyre, miközben megtekintő, hogy sok száz évvel később, napjainkban hogyan fest az adott terület.
Izgalmas időutazás a kultúra és a mediterrán hangulatok városában – irány Pécs!
www.vilagoroksegpecs.hu