Többet fogunk játszani
2020. július 19. / Bóta Gábor

Mivel hónapokig nem működtek a kőszínházak, úgy döntöttek, hogy nyáron többet fognak ját­sza­ni a zalaegerszegi Kvártélyház előadásaiból, mondja Tompagábor Kornél ügyvezető igazgató, rendező. Műsorra kerül majd A padlás, a Lili bárónő, a Szép nyári nap, és lesz egy ősbemutató
is, Hasonmások címmel. De azért nem véletlenül HA… idén a programsorozat elnevezése, hiszen az interjú készültekor még sok a kérdőjel.

A lecsengőben lévő koronavírusjárvány miatt eltoljátok a Kvártélyház Szabadtéri Színházban a rendezvénysorozat kezdési időpontját?
T. K.: Nem toljuk el. Ebben a pillanatban az évad neve az, hogy HA… Úgy készülünk, hogy ez a rendezvény működni fog.

„Mindenevő”, eklektikus fesztiválról van szó.
T. K.: Színházról, képzőművészetről, táncról, zenéről is szól.

Mindent megcsináltok, amit eredetileg terveztetek?
T. K.: Beszélgetésünk napján, június 9-én úgy tervezzük, hogy meg­pró­báljuk a rendezvényt maradéktalanul lebonyolítani. Ha a mostani szabályok maradnak, akkor végig kell gondolni, hogy melyik ujjunkat is harapjuk le, mert akkor lehet, hogy bizonyos programelemeket el kell hagyni, mert nem lesz értelmük.

Arra gondolsz, hogy pillanatnyilag csak minden második sorban, de azokban sem egymás mellett ülhetnek a nézők?
T. K.: Igen. Ha ez a rendelkezés így marad, akkor bizonyos dolgokat megtartunk, másokat pedig nem. És ezt csak így tudom megfogalmazni, mert pillanatról pillanatra változik a helyzet. Arról beszéljünk, mi lesz, ha minden úgy megy, ahogy kell. A színházi események alapvetően két részből állnak. A ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztiválról, népszerű nevén a ZAKO-ról igazából addig nem nagyon tudok beszélni, amíg két pályázati eredmény meg nem jön. Június 29-én indulna ez a fesztivál.
De így hogyan lehet megszervezni?
T. K.: Úgy, hogy mindenki áll és vár, de szinte minden el van készítve a kezdésre.

Szóval tulajdonképpen megvan a program, és ha meglesz a pénz is, akkor mindenki csak a pozitív vissza­jelzésre vár?
T. K.: Igen, de erről most csak annyit tudok mondani, hogy a ZAKO reményeink szerint megvalósul. Az a szerencsénk, hogy ennek állandó közönsége van.

Akkor beszéljünk arról, ami biztosan lesz!
T. K.: Mivel hónapokig nem játszottak a kőszínházak, úgy döntöttünk, hogy nyáron többet fogunk játszani a Kvártélyház előadásaiból. Felújítjuk A padlást – ami több mint tíz éve a repertoárunk része –, ha be tudunk menni a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola udvarán lévő szabadtéri színpadra, ami egy kertmozi. De egyelőre olyanok a szabályok, hogy iskolába sem lehet bemenni, csak kiscsoportos foglalkozásra. Szándékaink szerint A padlás díszletét oda beépítjük, és azt játsszuk július 7-től augusztus közepéig, hetente. A másik helyszínünk pedig a Kvártélyház udvara. Ez Zalaegerszeg belvárosában, egy neobarokk épületben igen szép játszóhely, 14 éve dolgozunk itt. Fontosnak tartom, hogy több előadásunk legyen, mint az elmúlt években, mert a publikum mellett az alkotók is ki vannak arra éhezve, hogy játszhassanak. Bízom abban, hogy a körülmények is olyanok lesznek, hogy tudunk annyi előadást tartani, le tudunk ültetni annyi nézőt, hogy rentábilis legyen a működés. Nézők nélkül ugyanis lehet játszani, csak semmi értelme.

Mi lesz a Kvártélyházban?
T. K.: Ott a Lili bárónővel nyitunk július 8-án, ami megy két héten keresztül. Ez a tavalyi bemutatónk, nagyon szereti a közönség, nagyon szeretjük mi is. Ha olyanok a körülmények, akkor pedig utána a tavalyelőtt bemutatott Neoton-musical, a Szép nyári nap jön. Ezután következik a Hasonmások című ősbemutató. Nagy Tibor dalaihoz írt librettót Pozsgai Zsolt. Ez Karcagon játszódik, jóval a rendszerváltozás előtt. Megtörtént eseményt dolgoz föl. Arról szól, hogy Magyarországon, a hetvenes években egy kisváros tanácselnöke megalapítja az első vidéki kaszinót, és az ország legnépszerűbb énekeseit hívja el oda fellépni. Ez pedig sok szempontból ütközik az akkori szocialista erkölcsökkel. Ezért meg akarják akadályozni a megnyitót. Érkezik a híres énekes, énekesnő, mindenki próbál, a néptáncegyüttes is, és aztán jönnek a bonyodalmak. Ennél többet nem érdemes előre elárulni. Igazi önfeledt nyáresti szórakozás lesz ez, de azzal a kikacsintással, ami jellemző ránk. Amikor a Szép nyári napot csináltuk, azzal is egy korrajzot vittünk a deszkákra. Ezzel is kiegészítjük az „oral history” történeteit fiataloknak és idősebbeknek egyaránt a színház eszközeivel.