Erdélyi Szalon Kiadó: Wass Albert és Csoóri Sándor sorozat
2020. július 20. /

Wass Albert művei, Csoóri Sándor életműve, titkosszolgálati dokumentumok közreadása, el­fe­le­dett és ki nem adott történelmi kötetek, trianoni visszaemlékezések, színháztörténeti munkák és megannyi más kiadvány.
Az Erdélyi Szalon Kiadó vállaltan foglalkozik olyan témákkal, melyek kevésbé vagy egyáltalán nem ismertek, számos esetben autográf jegy­ze­tek­ből és naplófeljegyzésekből állít össze különleges kiadványokat, melyek egytől egyig unikális munkák.
A korszak a Monarchiától kezdődő időszak, mely egészen a rend­szer­vál­tás időszakáig húzódik, hiszen a ki nem beszélt történelem, il­letőleg a fel nem dolgozott levéltári forrásanyag ezen időszakra nézve meglehetősen ismeretlen és fehér folt még mindig.
Wass Albert munkássága kapcsán is számtalan ismeretlen mo­men­tum­ra derült fény a kiadványok alapján, elsőként mintegy másfélszáz kiadatlan írás, publicisztika és tárca látott napvilágot az 1925 és 1992 közötti emberöltőnyi időszak vo­nat­ko­zá­sában, ugyanakkor ké­szü­lő­ben van egy teljes levelezéskötet is, mely nemcsak az emigrációs lét hétköznapjaiba enged bepillantást, hanem a két világháború közti erdélyi mindennapokba is. Ez év karácsonyára pedig a képekkel kiegészített önéletrajzi kötet jelenik meg, a Voltam, majd új fordításban érkezik az eredetileg angolul írt Eliza háza regény is, az életmű további köteteinek revideált kiadása mellett.
A Csoóri-életmű megjelentetése csupa kuriózum, eddig napvilágot látott egy kiadatlan írásokat összegyűjtő kötet, kétkötetes naplókönyv, mely az ötvenes évektől a kétezres évek első évtizedéig nyújt pa­no­rá­maképet sorsról, irodalomról, közéletről, de hasonlóan fontos a négy­kö­te­tes verskiadvány is majd’ hetven év lírai termésével.
Az egyik legnagyobb vállalás a „jelentések könyve” terv, melynek első kötete már megjelent. A megfigyelt Ember a pártállam megfigyeléseinek dokumentumkötete, páratlan forrásanyag, mely hatszáz oldalon nem kevesebb mint négyezer jegyzettel avat be a belügy és az irodalom, szűkebben az alkotók meglehetősen sajátos viszonyába.

www.erdelyiszalon.hu