Vuk digitális tanösvénye a Budai-hegyekben
2021. október 11. /

Fekete István Vukját egy kisgyereknek sem kell bemutatni. A természettel szoros kapcsolatot ápoló szerző történetei barátunkká teszik az erdők, mezők, lápok állatait. Ezek a barátok várják

2020 szeptemberétől a kirándulókat a Budapest II. kerületében ta­lál­ha­tó legújabb, digitális tanösvényen, mely a Móra Kiadó, az Aktív- és Öko­tu­risz­tikai Fejlesztési Központ és a Pilisi Parkerdő együtt­mű­kö­désének eredményeként valósult meg, és a Digitális Vándor app­li­ká­ción keresztül érhető el Vuk ösvénye néven.
Vuk ösvénye nem egy hagyományos tanösvény turistajelzéssel és információs táblákkal. Ez egy új generációs, 12 állomásos, irodalmi és természeti értékeket egyaránt felölelő, 2,5 kilométeres kalandösvény, mely interaktív élményeket biztosít a virtuális és a valós térben egy­aránt.
Az ösvény felfedezéséhez a kirándulóknak telepítenie kell a Google Play vagy iOS Appstore áruházból az ingyenes Digitális Vándor al­kal­ma­zást, majd ezen belül le kell tölteni a kívánt ösvényt, amely azután már offline módban is használható.
Ez az alkalmazás az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ fejlesztése, mely az egész országban folyamatosan bővülő számú, él­mé­nyek­kel teli, interaktív túrát kínál a gyermekek, családok számára.
A Vuk ösvénye első állomását a II. kerületben lévő Macis Erdei Ját­szó­tér mellett találhatjuk. A Digitális Vándor GPS-koordinátákat követve folyamatosan vezet végig a 12 állomáson, melyek sikeres tel­je­sí­té­séhez játékos feladványokat, fejtörőket kell megoldani.
Az állomásokon a túrázók egyszerre érezhetik a természet kü­lön­le­gességeit testközelből: megtapinthatják a róka szőrét, a sikló levedlett bőrét, és virtuális formában számos különlegességet tudhatnak meg, AR (kiterjesztett valóság) megoldással láthatnak röpülés közben egy baglyot, és megismerkedhetnek a rókák hangjelzéseivel.
A Vuk ösvénye kiváló családi program nagyobb óvodás és kisiskolás gyerekekkel, illetve remek helyszínt jelent rendhagyó irodalomóráknak is.