Remekművek Északról – barangolás a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében
2021. május 05. /

A koronavírus okozta járványveszély árnyékában továbbra is az online tér a múzeumok és a közönség találkozásának legfontosabb színhelye. A Szépművészeti Múzeum számos játékot, gyűjteményi túrát, virtuális kiállítást, iskolai oktáshoz kapcsolódó tartalmat kínál a digitális térben,

online tárlatvezetései pedig izgalmas szempontok alapján mutatják be a múzeum gyűjteményét. A Remekművek Északról című tárlatvezetés nemcsak témájában, hanem formájában is új, hiszen a legmodernebb technikának köszönhetően a látogatók – ha csak virtuálisan is – a múzeum termeiben találkozhatnak a műtárgyakkal. A látogatók ente­riőrfotók segítségével „léphetnek be” a termekbe, ahol a képekhez közelítve, akár azokat ki is nagyítva ismerhetik meg a szóban forgó remekműveket, de emellett térkép, idővonal, sőt játékok gazdagítják és színesítik a virtuális tárlatvezetést, a túra alatt 5 termet és 4 kabinetet barangolhatnak be.

Miről szól ez a különleges program?
[kep3]
Az 16. század folyamán a középkori kultúra már a múlté lett, a vezetés során többet tudhatunk meg erről a változásokkal teli időszakról Dürer, Cranach, Bruegel és Van Dyck festményeit szemlélve. Választ kap­ha­tunk arra a kérdésre, hogy hogyan jutott el a reneszánsz északra és ez miként változtatta meg a művészek helyzetét és a témaválasztást, a monitor előtt ülve kényelmes nagyításban élvezhetjük a képrészleteket. Így a korszak valóban közel kerül hozzánk!