Szerelmi bájitallal és slágerszámokkal készül az Opera a csillagos nyári estékre
2021. július 10. /

Donizetti vígoperájának miniturnéja mellett népszerű darabok fülbemászó részleteiből több szabadtéri gálahangversenyt is adnak júliusban a Magyar Állami Operaház együttesei. A dalszínház előadásaival Budapesten a Margitszigeten, vidéken Balatonfüreden, Gyulán, a Művészetek Völgyében és Tatán is találkozhatnak az érdeklődők.
Az Opera életében hagyomány, hogy nyaranta változatos szabadtéri helyszínekre várja közönségét könnyed, mégis tartalmas programjaival. Az egyik legrégebbi együttműködés a Margitszigeti Szabadtéri Színpadhoz fűzi az intézményt ezen a téren, ahol a kezdetektől jelen voltak az Andrássy úti dalszínház sikerdarabjai, több évtizedig pedig az Opera maga szervezte a Víztorony lábánál található játszóhely programjait.

[kep3]

A legnagyobb, csaknem 3000 fő befogadására képes fővárosi nézőtér közönségének játszani az Opera együttesei számára minden évben nagy megtiszteltetés, ezért a dalszínház ide mindig különleges produkciókat időzít. Idén az opera műfajának 120 éve elhunyt óriása, Giuseppe Verdi munkássága előtt tiszteleg a Kocsár Balázs főzeneigazgató által vezényelt zenekar és énekkar. A július 23-i gálán felcsendülnek többek közt a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, Az álarcosbál, a Nabucco és az Aida érzelmes dallamai is.
A legszebb áriák és duettek tolmácsolásában az Opera énekkari művészei mellett olyan kivételes szólisták működnek közre, mint a Plácido Domingo Operalia versenyén 2005-ben feltűnt, a Mantovai herceg szerepében a budapesti közönség számára is ismerős mexikói tenor, Arturo Chacón-Cruz, a salzburgi és ravennai fesztiválok rendszeres fellépőjének számító klasszikus olasz szoprán, Maria Grazia Schiavo, valamint a hazaiak képviseletében az Opera Kossuth-díjas kamaraénekese és vezető baritonja, Kálmándy Mihály.
Ugyancsak régi hagyományát elevenítette fel az Opera az elmúlt évtizedben, mikor újból útjára indította a Gördülő Opera című sorozatát annak érdekében, hogy teljes értékű színházi produkciókat tegyen elérhetővé a vidéki közönség számára is. A kezdeményezés 2018-ban lépett szintet, mikor elkészült az Opera színpaddá alakítható kamionja, amivel a legkisebb települések is elérhetővé váltak. Az Opera elsőként Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját mutatta be ilyen keretek közt Toronykőy Attila rendezésében, ami idén júliusban 21-én a gyulai várba, 23-án a Művészetek Völgyébe, ott is a vigántpetendi Cirque du Tókert helyszínre, 25-én pedig a tatai Angolkertbe látogat el. Az előadásban olyan népszerű művészekkel találkozhatnak az érdeklődök, mint Miklósa Erika, Rezsnyák Róbert vagy Szvétek László, míg a fiatal generációt Ninh Duc Hoang Long és Nagy Zsófia képviselik. Az Opera zenekarát és énekkarát Tóth Sámuel Csaba vezényli.
Az intézmény több játszóhelyét is kiszolgáló operai együttesek méretét, felkészültségét és sokoldalúságát is jól jellemzi egyben, hogy mindeközben egy harmadik programsorozat színvonalas lebonyolítására is fel tudnak készülni. Viszonylag újkeletű, de lassan évtizedes szép hagyománya az Opera együtteseinek, hogy a füredi Anna-bál felvezetéseként esténként OperaFüred címmel adnak ingyenes koncerteket a Gyógy téren. Csütörtökönként, így július 29-én is énekkari gála várja az érdeklődőket Csiki Gábor karigazgató vezényletével, ahol a repertoárdarabok közül idén a Sába királynője, a Hunyadi László, a Porgy és Bess, A Mester és Margarita, az István, a király és A denevér kórusrészletei csendülnek fel énekkari szólisták közreműködésével. Másnap, július 30-án a Kocsár Balázs vezette zenekar a Carmen, a Hoffmann meséi, a Hunyadi László és A denevér részleteivel várja a szép dallamok szerelmeseit. A szólistaszerepekben idén Mester Viktória, Miksch Adrienn, Pataki Adorján és Palerdi András lép a közönség elé, az estek házigazdája pedig ez alkalommal is Ókovács Szilveszter főigazgató.