A Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely 2022-ben is szeretettel várja az érdeklődőket
2022. január 11. /

A Gül Baba Kulturális Központban megrendezésre kerülő változatos eseményeknek, valamint a gyönyörű környezetnek köszönhetően mára a Türbe és a körülötte elhelyezkedő komplexum pezsgő kulturális és idegenforgalmi központtá vált.

A 2018 őszére befejeződött felújításnak köszönhetően olyan komplex kulturális központ nyílt meg, amely három jól elkülöníthető részre oszt­ható. Gül Baba Türbéje és a körülötte elhelyezkedő Türbe-kert mellett a komplexum másik, szabadtéren elhelyezkedő részét a Függőkert képe­zi, amelynek szépsége időről időre sokakat lenyűgöz. Az alkotás Andor Anikó munkáját dicséri, aki 2019-ben elnyerte érte az Év Tájé­pí­té­sze Díjat. A Függőkert helyet ad a nyáron pompázó Rózsakertnek, Magnóliakertnek, valamint Levendulakertnek is, melyek az év további időszakaiban is csodálatos a látványt nyújtanak. A külső helyszínek mellett a komplexum további fontos eleme az egykori Wagner-villa alag­sorában kialakított állandó kiállítás, amely a Budapesti Történeti Mú­ze­um és a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) közreműködésével valósulhatott meg. A múzeum területe különféle előadások, workshopok és ideiglenes kiállítások megtartására is alkalmas, továbbá ajándékbolt, teázó és kávézó is várja az ide látogatókat. Mindezeknek köszönhetően mára a Gül Baba Türbe és közvetlen környezete érzékeny tájépítészeti eszközökkel formált, komplex történeti épületegyüttest, élő kulturális központot alkot.
A 2017-ben létrehozott Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány folyamatosan azon munkálkodik, hogy a Türbe – gyönyörű környezetével együtt – sokszínű kulturális központként éljen a köztudatban: szeretné, ha a terület nemcsak a II. kerület, hanem egyre inkább a főváros, sőt az egész ország idegenforgalmi és kulturális életének fontos részévé válna. Az állandó és az időszaki kiállítások mellett koncerteket, könyv­be­mu­tatókat, workshopokat szervez a komplexumban, újabb és újabb témákat keresve azért, hogy a magyar és török kultúra, tudomány és oktatás világában fellelhető gyöngyszemeket a nagyközönség elé tárja.

[kep3]

Az állandó kiállítás középpontjában Gül Baba történelmi személyisége, a Türbe épületének története, valamint a XVI. századi, oszmán-kori Magyarország bemutatása áll. A Gül Baba Türbéje körül elhelyezkedő egykori Wagner-villa alagsori termeinek helyreállításával a látogatók elé olyan térsor tárul, amely 2018 előtt több évtizeden keresztül teljesen el volt zárva a nagyközönségtől. Ma ez a tér ad helyet annak a török-magyar együttműködésben létrejött átfogó, izgalmas kiállításnak, amely bemutatja a hódoltság, a török-magyar kapcsolatok, illetve Gül Baba Türbéje történetének legfontosabb fejezeteit. A kiállításon többek között 15-16. századból származó, egykor a hódoltság-kori Budán használt tárgyakat láthatunk, valamint életnagyságú viaszszobrok segítségével a dervisek világát is felfedezhetjük. Időben tovább haladva, a szá­zad­for­duló időszakából olyan tárgyakat tekinthetünk meg, amelyeket egykor az oszmán palota ajándékozott a Türbe számára. Végezetül az érdeklődők a 20. század során szárnyra kelt, Gül Baba életéről szóló legendákkal is megismerkedhetnek. A kiállítás nagy népszerűségnek örvend hiszen a 2018. októberi megnyitó óta havonta több ezer vendég látogat el a komplexumba.
Az óév végén és az újév elején is látogatható a Magyarok terv­lap­jai Tö­rök­or­szág­ban című időszaki kiállítás, amely török és magyar kutatók, professzorok együttműködésében, számos ország levéltárában, családi hagyatékokban és folyóiratokban végzett kutatáson alapulva mutatja be magyar építészek Törökországban tervezett épületeit, török építészek magyarországi munkáit és a korszak magyar-német-török építészeti kapcsolatait az 1800-as évek végétől kezdve. Az érdeklődők jól ismert magyar építészek Törökország területén többnyire meg nem valósult terveivel ismerkedhetnek meg.
A nagyközönség a 2021-es őszi kulturális fesztiválon találkozhatott először a magyarországi oszmán-török emlékeket bemutató egyedülálló virtuális kiállítással, amely – regisztráció után – folyamatosan kipróbálható a komplexumban.