Az Esterházy Art Award 2021 díjazottjai a Ludwig Múzeumban
2022. január 11. /

A kétévente odaítélt díjhoz kapcsolódó kiállítás a fiatal magyar művészvilág legmértékadóbb áttekintésének minősül. A 282 pályázatból szakmai zsűri választotta ki azt a 26 jelöltet, akiknek

mun­kái Esterházy Art Award – Young Scene Hungary – Short List 2021 címmel 2021. december 1-től 2022. február 13-ig láthatóak a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.
Az elismerés kulturális jelentősége nemcsak a kortárs művészet tá­mo­ga­tásában rejlik, hanem abban a lehetőségben is, hogy új társadalmi tendenciákat és gondolkodásmódokat ismerjen fel. A Short List 2021-re beválogatott pályaművek meglepően nagy része foglalkozik a mate­ria­litás és a testiség szerepével. Sok elbeszélő megközelítéssel is találkozhatunk. A korábban fontosnak tűnő absztrakt és önreflexív művészeti hagyomány azonban szinte egyáltalán nem tetten érhető. A kiállítás megpróbálja ezeket a tendenciákat kiszolgálni: a pályaművek, amelyek korábban jellemzően izoláltan jelentek meg a térben, most dialógusba lépnek egymással. Ez a rendezési mód lehetőséget ad annak szemlélésére, hogy az így létrejövő, az egyes művészi világok határait átlépő kapcsolatok vajon termékeny barátságokat vagy éppen veszélyes konkurens szituációkat teremtenek.
A 2021-es Esterházy Art Award díjazottjai: Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám.
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
2022. február 13-ig