Karátson Gábor Faust-illusztrációi Szentendrén
2022. február 10. /

Karátson Gábor műveiből nyílt kiállítás a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlaton a 2015-ben elhunyt művész Goethe Faust című művéhez készített illusztrációit láthatja a közönség.

„Karátson Gábor (1935-2015) a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő s nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi élet­mű­vé­nek egyik legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt. Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagylélegzetű művének egészen egyedi értel­me­zését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait” – mondta el Bellák Gábor, a kiállítás kurátora a kiállításhoz kapcsolódó katalógusban.
A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által mű­köd­te­tett Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely által létrehozott, február 19-ig látogatható tárlat az alkotó művészi sokoldalúságát je­le­ní­ti meg az irodalmi és képzőművészeti vonatkozások reprezentatív bemutatásával. „A színes Faust ráa­dá­sul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faustillusztrációinak sorában is” – tette hozzá a kurátor.
Szentendrei ÚjMűhely Galéria
02. 19-ig