Egzotikus kultúrák és a magyar paraszti világ emblematikus tárgyaival vár a hamarosan nyíló Néprajzi Múzeum
2022. március 03. /

A tavaszi nyitás korszakos változás lesz az intézmény életében. A múzeum a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjteménye a korábbi kiállítóterek többszörösével jelenik meg a Városligetben.

A múzeum látványos időszaki kiállítással nyílik meg „Megérkeztünk” címmel, amely a gyűjtemény legjelesebb tárgyaiból mutat be, mintegy annak keresztmetszeteként, egy különleges válogatást. Egzotikus kul­tú­rák és a magyar paraszti világ emblematikus emlékei együtt jelennek meg: bőrből, elefántcsontból készült afrikai tárgyak, tollkorona az Amazonas vidékéről, japán szamurájkard vagy Amur-vidéki halbőrruha.
Ugyancsak az épülettel egy időben nyílik meg az interaktív és lát­vá­nyos ZOOM tér is, amely egy különlegesen installált tárgyegyüttes bemutatásával egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűj­te­mé­nyre. Itt elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet, így új összefüggésbe helyezve találkozhatunk a világon fellelhető legrégebbi, 1673-as székelykapuval s a múzeum egyik legnagyobb tárgyával, az egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajóval.
Különleges élményt fog nyújtani az épület főlépcsője mellett 40-40 méter hosszan és több méteres magasságban elhelyezkedő, mintegy 4000 műtárgyat felvonultató Kerámiatér is. Ebben a lenyűgöző kiállításban és látványtárban több ezer kerámia tárgy kerül bemutatásra a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből.