Kincset Érő Közösség – Önkéntes régészek leleteiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
2022. június 14. /

2022. november 4-ig Árpád- és hun kori aranyleletek, csatok, edények, sőt egy 70 kilogrammos ró­mai kilométerkő is látható a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, időszaki kiállításában. A Kincset Érő Közösség tárlata az intézmény Közösségi Régészeti Programjában részt vevő önkéntesek

előtt tiszteleg. A kezdeményezés 2017-ben indult munkacsoportként, mára már több mint 200 aktív tagja van, akik az ország minden tájegy­sé­géből képviseltetik magukat, korra, nemre, foglalkozásra való te­kintet nélkül. A Magyar Nemzeti Múzeum olyan leleteket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek segítségük nélkül sosem kerültek vol­na elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák.
A Kincset Érő Közösség című kiállítás 24 olyan leletegyüttest mutat be, amelyeket, egy-két kivételtől eltekintve, korábban még sosem lát­ha­tott a közönség. A legfontosabbak között érdemes megemlíteni a nyergesújfalui hun áldozati aranyleleteket, melyekben csatok és kü­lön­fé­le veretek mellett többek között egy aranyozott ezüst nyeregveret is található. A kisbárkányi Árpád-kori temető gazdag leletanyaga mellett több sírt is bemutat a kiállítás. A több mint 400 tárgy az őskortól a 18. századig kalauzolja a látogatókat. A legkisebb tárgy alig egy négyzetcentiméter, a legnagyobb egy római mérföldkő, mely több mint 70 kilogrammot nyom. A kiállításnak kettős célja van: egyrészt szeretné be­mu­tat­ni a Közösségi Régészeti Program eredményeit, tehát egy rendkívül gazdag tárgyegyüttest, másrészt pedig egyfajta főhajtás az önkéntesek előtt.
Köszönetnyilvánítás a hóban, fagyban, nyári kánikulában végzett áldozatos munkájukért. A kiállítás a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja: a látogatók bepillanthatnak a restaurálás, illetve az utómunkák folyamatába is. A kiállítás végén a látogatók jelentkezhetnek a Magyar Nemzeti Mú­zeum Közösségi Régészeti Programjába, hogy a következő feltárást már testközelből, aktív résztvevőként éljék át.

Magyar Nemzeti Múzeum
VIII., Múzeum krt. 14-16.