Életgazdagság – Az MMA Népművészeti Tagozatának kiállítása
2022. december 15. /

A kiállítás Életgazdagság címadó gondolata Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatótól származik, és jól tükrözi a néphagyományban gyökerező alkotóerőt. A kiállítás – a kiállító tér sajátosságait is figye­lembe véve – hármas tagozódású: az Isten – Haza – Család hármas egysége köré szerve­ződik.
Száz tárgyalkotó népművész állítja ki a magyar népművészet, a ha­gyo­mány ihlette alkotásait. Köztük az MMA Népművészeti Tagoza­tának 12 akadémikusa, 24 köztestületi tagja, 10 ösztöndíjasa, illetve az akadémikusok által javasolt kiemelkedő alkotók, köztük a Népmű­vészet Mesterei és Ifjú Mesterei, népi iparművészek. A tárgyalkotó népművészet minden területéről érkeztek alkotások: 3 babakészítő, 5 bőrműves, 6 bútorfestő, 2 csipkekészítő, 2 csuhéfonó, 1 ékszer­ké­szí­tő, 12 faragó, 19 fazekas, 4 gyöngyfűző, 2 hangszerkészítő, 1 ha­rang­öntő, 5 hímző, 4 keramikus, 2 kosárkötő, 2 kovács, 1 lószőrékszer-készítő, 22 nemezkészítő, 12 szövő, 5 tojásíró és 4 viseletkészítő tár­gya­it láthatjuk. A kiállítást a Hagyományos Mesterségek Oktatásáért Alapítvány rendezi.
A nyitvatartás ideje alatt a kiállításhoz kapcsolódó szakmai prog­ra­mokat szerveznek, illetve az adventi időszakban az ünnepre hangoló előadásokkal várják a tárlatlátogatókat.
Szervező: MMA Népművészeti Tagozat. Bővebb információ: www.vigado.hu
Pesti Vigadó (V., Vigadó tér 2.)
2023. 01. 29-ig