Tovább erősödhet a Bartók Béla Boulevard
2023. január 09. / Nagy Zsóka

Fári István vezeti 2022 őszétől a kulturális főutcaként is elhíresült Bartók Béla Boulevard (BBB) egyesületét. Követi az előd, Faur Zsófia, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa hagyományait, ké­szül­nek az Eleven Tavaszra, de már most egy olyan kiadványon töri a fejét, ami bemutatná az utca
üzleteinek kínálatát, és az eddigieknél is jelentősebb kulturális megmozdulásokra készül. Közben a Fári Antikvitás & Art Galéria vezetőjeként a művészetek is közel állnak hozzá, 30 éve ő maga is gyűjtő.

Miként élte meg, amikor üzlete megnyitott a Bartókon?
F. I.: Nagyon örültem, amikor négy évvel ezelőtt adódott a lehetőség, hogy kibéreljem ezt a helyet a Fári Antikvitás számára. Mindig is az volt ugyanis a célom, hogy ezen a kulturálisan kiemelkedő helyen nyis­sam meg az antikvitásom, galériával kiegészítve. Már akkor tud­tam, hogy van itt egy jól működő egyesület, ami az utca programjait szervezi, és összefogja az itt található éttermeket, galériákat, kulturális szolgáltatókat, üzleteket. Amikor Faur Zsófia elődöm jelezte, hogy nem kívánja tovább folytatni elnökként a munkát, szívesen je­lent­keztem a feladatra. Évekig dolgoztam ugyanis kulturális területen, munkálkodtam a minisztériumban, szerveztem nagyszabású kulturális rendezvényeket, és ezeket a tapasztalatokat kívánom hasznosítani.

Milyen változásokat hoz az Ön elnöksége?
F. I.: Azóta új szervezetet építettünk fel, kiaknázva az egyesületi tagok létszámának növekedését, valamint az utca sokszínűségét – melyet az éttermektől a galériákon át számos üzlet részvétele indukál. Ezeket a szereplőket az elnökségen belül páholyokba tömörítve jelenítettük meg. Így képviseltetik magukat a grémiumban a vendéglátóhelyek, kereskedelmi egységek avagy a galériák. A Bartók Boulevard Budapest viszonylatában az egyetlen kiemelt jelentőségű kulturális központ, amely néhány éve a legmenőbb vá­rosrészek közé került a világon, személyes célom, hogy ezt a pozíciót még tovább erősítsem. Szerencsére továbbra is gyümölcsöző a kapcsolat az önkormányzattal, támogatják a Boulevard tevékenységét, és a BBB is szervesen részt vesz az önkormányzat által megálmodott és a Bartók Béla Boulevard-ot kiterjesztő Bartók-negyed koncepció építésében.

Jelentős programoknak, fesztiváloknak adott otthont eddig is a Bartók Béla Boulevard. Ezeket a jövőben is megtartják?
F. I.: Elsőként az adventi programsorozatot érdemes kiemelni, hiszen ismét csatlakoztunk a SlowXmas kezdeményezéshez, amely során Budapest tematikus utcái, köztük a Bartók is a lelassulás jegyében kínál izgalmas adventi programokat az irodalmi rendezvényektől kezdve a pop-up vásárokon, koncerteken és a kiállításokon át a workshopokig. Ráadásul csütörtöktől vasárnapig jelentős kedvezményekkel várjuk a plakáttal jelzett helyeken a látogatókat! Eközben már nagy erőkkel dolgozunk az Eleven Tavasz rendez­vényünkön, amit évről évre megtartunk az Eleven Ősz mellett. Ezeket a rendezvényeinket szeretnénk tovább fejleszteni, és olyan jelentőségűvé duzzasztani, hogy ne csak a kerületet, hanem egész Budapestet megmozgassák. Évek óta olyan hangulatot teremtünk, ahol nem csak a helyiek, hanem a városban élő kultúrakedvelők is jól érzik magukat, és több napon keresztül megtalálják a maguk érdeklődésére számot tartó programokat a Boulevard-on. Mindemellett tervezünk egy kiadványt is, ami az egyesület munkájára, tagjainkra, programjaikra, a környék mítoszaira hívja fel a figyelmet.

Mindeközben a Fári Antikvitás és Galéria élén is folytatja a munkát. Miként tudnak kiemelkedni az antik­vitások jelentős kínálata közül?
F. I.: Minőségi antik válogatással rendelkezünk, a hatalmas versenyből pedig az által tudunk kiemelkedni, hogy hitelesek maradunk. Ráadásul olyan minőséget nyújtunk, ami egyúttal megfizethető is. Mindeközben kortárs művészeknek is bemutatkozási lehetőséget adunk a galériánkban. Láthatóak voltak már Vészabó Noémi Leonardo da Vinci-díjas vagy Bódis Oxána belarusz származású, valamint B. Hegedűs Piros fes­tő­művész alkotásai is. És hiába rajtam kívül sokan elkezdtek még foglalkozni az utóbbi időben kortárs művészettel, azt gondolom, a minőségi kiegészítőkre is szükség van, legyen szó porcelánról vagy szo­bor­ról, amelyeket nálunk szintén megtalálnak.

De nem csak adja-veszi a műtárgyakat…
F. I.: Bizony, 30 éve gyűjtök is. A két világháború közötti francia art deco a kedvencem, ami elegáns, színvonalas, egyúttal sokszor meghökkentő. Az otthonomban is számos antik tárgy található, így ha számomra kedves tárgy kerül az antikvitásba, azt nem szívesen adom ki a kezemből. De a festmények között is van kedvencem, Mattioni Eszter képzőművész festményeit keresem, gyűjtöm, aki egyébként Aba-Novák Vilmossal együtt kezdte munkásságát, én pedig úgy ismerkedtem meg vele, hogy a férje Esze Tamás utolsó leszármazottja volt. Én pedig Esze Tamásból írtam a szakdolgozatomat. A művésznő munkásságát ugyan a rendszerváltás után nem emelték ki, mára egyre többet keresik. Amire pedig nagyon büszke vagyok, hogy egyik főműve ott lóg a nappalimban.