Gasztroszínházi élmény a Magyar Színházban
Gobbi – ahol a test és a lélek táplálékra lel

2023. január 12. / Farkas Kitti

2022. december 16-án mutatta be a Pesti Magyar Színház legújabb előadását, egy különleges koncepció keretein belül. Karinthy Ferenc Dunakanyar című remekműve nem csupán szellemi fel­töl­tő­dést kínál, hanem egyedi gasztroszínházi élményt is!
Ezzel egy időben megnyílik a teátrum új játszóhelye, mely a Gobbi nevet kapta, tisztelegve az intézmény falai között hosszú éveket eltöltő Gobbi Hilda emléke előtt. Az előadás megszületése és az új helyszín megnyitása kapcsán beszélgettünk a Pesti Magyar Színház igazgatójával, Zalán Jánossal, aki a Duna­kanyar című gasztroszínházi előadás rendezője is.

Karinthy Ferenc számára az egyfelvonások hozták meg az áttörést. Ezen művek segítségével egyetemes gondokról tudott érdemben szót ejteni. Miért éppen a Dunakanyarra esett a választása a rendezés és az új játszóhely megnyitása kapcsán?
Z. J.: Nagyon kedvelem Karinthy munkásságát. Mély gondolatokat tud meglepő könnyedséggel átadni. A Dunakanyar története egyszerre megszokott, mondhatni, hétköznapi, mégis páratlanul egyedi világba repít minket. Ez a kétszereplős színdarab igazi gyöngyszem: férfi és nő örök csatájának egyszerre szórakoztató és tűpontos ábrázolása; hőseinkben könnyen magunkra ismerhetünk. Amikor pedig már azt hihetnénk, hogy biztosan tudjuk e két hétköznapi ember sorsát, az író szerez nekünk néhány váratlan meglepetést! Ezek a váratlan helyzetek által kapott apró villanások teszik ezt a művet és reményeink szerint az előadást is izgalmas színházi élménnyé. Mindez pedig kitűnő kollégáim munkájának eredménye; Sol­tész Bözse és Szatmári Attila látható majd a színpadon.

Azonban ez nem egy „szokványos” előadás lesz. Mi benne a csavar?
Z. J.: Már önmagában az is számíthat egyedi megvalósításnak, ahogy a térrel játszunk. Kollégáimmal úgy alakítottuk ki az egész helyiséget, hogy a közönség azt érezze, valóban abban a kávézóban ül, ahol a darab játszódik. A díszlet tekintetében is külön figyelmet fordítottunk az apróságok által keltett harmónia elérésére. Azonban ami még inkább egyedivé teszi az estet, hogy külön erre az alkalomra összeállított borkóstolóval és ízletes borkorcsolyával várjuk vendégeinket. A program során egy tradicionális családi bo­rá­szat, a Götz Pincészet borválogatását ízlelhetik meg az érdeklődők, miközben magas szintű, lebilincselő előadás részesei lehetnek, egzotikus ízekkel.

Ez a különleges program pedig egy teljesen új térben kerül bemutatásra, a Gobbi Klubban. Mit lehet tudni erről a helyszínről?
Z. J.: Az új játszóhelyünk, a Gobbi Klub rengeteg lehetőséget kínál számunkra. Egy olyan közösségi teret alakítottunk ki közvetlenül a főépületünk mellett, ahol családias hangulatban lehet minőségi időt eltölteni. Maximum 32 férőhelyes, így ideális kisebb céges rendezvények vagy éppenséggel családi születésnapok megtartására. Egy valódi „menedék”, ahol a test és a lélek táplálékra lel. Az intézmény hosszú távú tervei között szerepel több, a Dunakanyarhoz hasonló gasztroszínházi est színpadra állítása. Büszkék vagyunk, hogy egy elegáns, letisztult, a művészi energiák átadásának minden aspektusát kielégítő játszóhelyet avat­hattunk.

Miért éppen Gobbi Hilda után nevezték el az új játszóhelyet?
Z. J.: Ennek nagyon mély érzelmi vonatkozása van. Ez a helyszín maga Gobbi Hilda. A kiváló színművésznő hosszú éveket töltött el ezen falak között, ugyanis ez régen zárt művészbüfé volt. Egy olyan pont, ahol a színészek találkozhattak, előadások után lazíthattak, megvitathatták az élet nagy kérdéseit. Gobbi Hilda nagyon szeretett ide betérni, magáénak tudta érezni. Így amikor felújítottuk a helyiséget és színjátszóhely besorolást kapott, egyértelmű volt, hogy kinek a szelleme előtt szeretnénk ezzel tisztelegni.

A tervek szerint az előadást karácsony előtt kifejezetten cégeknek kínálja a teátrum, azonban már nyi­tottak meg olyan időpontokat is, melyekre minden érdeklődő szabadon tud jegyet váltani.
Z. J.: Így van! Az értékesítés november végén indult el. Több céges megkeresést is kaptunk már. Így az ünnepek közeledtével sokan szeretnék meglepni kollégáikat, üzlettársaikat, céges partnereiket egy igazán maradandó színházi élménnyel. Ez az est pedig tökéletes választás erre a célra. Természetesen nem csak céges érdeklődőket várunk! Külön négy- és kétfős asztalokkal készülünk, így barátok, családtagok, párok számára is emlékezetes és tökéletes programválasztás. Finom borok, ízletes falatkák, magas szintű mű­vészi élmény… nem is kell több egy páratlan estéhez!