Két Mészáros egy kozmetikában – Misztikus thriller a Karinthy Színházban
2023. március 09. /

Kitűnő színészek, világhírű rendező, díjnyertes írónő és egy nagyon szerethető színház. Tökéletes recept egy igazán sikeres darabhoz. Nem mindennapi bemutatóra készül februárban a Karinthy Színház. Két népszerű színész, Mészáros András és Mészáros Béla főszereplésével állítják szín­pad-
ra az Ördögi Kozmetika című darabot. Az előadást a népszerű belga írónő, Amélie Nothomb azonos című regénye nyomán Ilja Bocsarnikovsz rendezte.

Egy különös reptéren várakozik Jerome Angust, mivel járatának indulását későbbre halasztották. Megszólítja őt egy titokzatos, provokatívan viselkedő idegen, aki Textor Texelként mutatkozik be – és a két férfi között abszurd beszélgetés bontakozik ki. A kezdetben felszínes, értelmetlen párbeszéd egyre váratlanabb fordu­la­tokat vesz, míg végül kegyetlen végkifejletbe torkollik. A fekete humorral átitatott, metafizikai kérdéseket is boncolgató dialógus detektívtörténetként hozza felszínre a sötét múltat…
[kep3]
A darab nemcsak azért ígéretes, mert a két Mészáros, András és Béla játsszák a főszerepet, hanem mert a világszerte szívesen látott színházi alkotó, Ilja Bocsarnikovsz rendezte, aki több színház társulatával dolgo­zott már együtt Magyarországon, mondhatni, visszatérő vendég nálunk. A fiatal orosz rendező, színművész és színházi oktató generációjának egyik legtehetségesebb alkotója. A Moszkvai Művész Színház stúdió­já­ban diplomázott. Nyaranta Cambridge-ben, Bostonban és Németországban tanít. A hazai közönség számos magyarországi rendezését láthatta, egyebek mellett Csehov Három nővérét, Shakespeare Lear királyát és Cervantes Don Quijotéjét.

Mészáros Andrást és Mészáros Bélát nem kell bemutatni a hazai közönségnek. Mészáros András neve ismerősen csenghet a Centrál Színházból, de televíziós sorozatokból is, hiszen főszerepet játszott például a 200 első randi és a Doktor Balaton című alkotásokban, valamint a 2016-os, nagy sikerű Kojot című, egész estét moziból is jól ismerheti a közönség. Mészáros Béla számos színházi díj tulajdonosa, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja, mindemelett pedig olyan közönségkedvenc filmekben és soroza­tok­ban is láthattuk, mint a Koccanás, a Poligamy, az Aranyélet vagy a Mintaapák.

És a kérdésre a válasz, mely szerint: Hogy fér meg két Mészáros egy csárdában?
„Jó színészek, kis színpadon is elférnek.”

Textor Texel: Mészáros Béla; Jerome Angust: Mészáros András
Látványtervező: Narek Tumanian
Dramaturg: Kozma András
Rendezőasszisztens: Marinkovics Zsófia
Rendező: Ilja Bocsarnikovsz