Hantai, Klee és más absztrakciók
2023. március 09. /

A Szépművészeti Múzeum kamarakiállítással tiszteleg a 100 évvel ezelőtt Magyarországon született, majd Franciaországban világhírűvé vált Hantai Simon festőművész emléke előtt. A mintegy hatvan alkotást bemutató tárlaton a festő eddig ismeretlen, kéttucatnyi modernista

remekműve mellett az a nyolc festmény is szerepel, amelyet a művész akaratának megfelelően családja ajándékozott a múzeumnak 2016-ban. A magyar festő művei mellett Paul Klee, Joan Miró, Pablo Pi­cas­so és Jackson Pollock képei is láthatók, akik egykori tanulmányozása nélkül Hantai Simon nem válhatott volna azzá a teljesen szabadon alkotó művésszé, akivé később étude-jeinek és pliage festményeinek elkészítésével vált. Klee és más modernisták szellemi öröksége, sajátos formavilága Hantai érett műveiben is csöndesen megbújik tápláló, tiszta forrásként, megteremtve egy új, cezanne-i léptékű saját természetet festészetében.
Ismerje meg Hantai Simon művészetét különleges tárlatvezetések segítségével! A kiállítás kurátorasszisztense mellett kortárs festők ka­lau­zolják a látogatókat a jubileumi tárlatban.

Rendhagyó múzeumi tárlatvezetések időpontjai:
2023. 02. 23. – Barabás Zsófi festőművész;
2023. 03. 02. – Horváth Lóczi Judit képzőművész;
2023. 03. 09. és 16. – Mrázik Rebeka kurátorasszisztens.
További információ: www.szepmuveszeti.hu

Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem
03. 19-ig