Június a Nemzeti Táncszínházban
2015. Április 12. /

Régi és új műhelyek ünneplik az első nyári hónapban is a táncművészetet, melynek számos generációja látható a Nemzeti Táncszínház színpadain. A gazdag műfaji repertoárból két előadást ajánlunk júniusra, így az In Illo Temporét és a Kortárs Koreográfusok XV. Jubileumi Gálaestjét.

Magyar Táncműhely – (R)Evolúció
In Illo Tempore
Június 3., kedd, 19h
Nemzeti Táncszínház – Színházterem

„Rítusok segítségével lépünk a szokásosból a szent időbe, amely újra ás újra megélhető... az in illo tempore beteljesedik. Ez az idő nem folyik, hanem valamiféle tartam, nem változik, amely mindig ugyanaz marad.” (M. Eliade)
A Magyar Állami Népi Együttesben, valamint a Honvéd Együttesben táncoló néhány ambiciózus, fiatal táncművész alapította 2012-ben a Magyar Táncműhely – (R)Evolúciót. Céljuk nem volt más, mint az, hogy önálló, innovatív koreográfusi alkotómunkával állítsanak színpadra önálló esteket. A műhely idei műsorának címe In Illo Tempore, melyben a négy koreográfus ¬– Gera Anita, Nemes Szilvia, Sánta Gergő, Tókos Attila – a (néptánc)hagyományra is hivatkozva, de a világ megértéséhez szükséges komplex szemlélettel fogalmazza meg személyes sorsát vagy mindannyiunk közös gondját.


Kortárs Koreográfusok XV. Jubileumi Gálaetje
A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány rendezésében
Június 17., kedd, 19h
Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 1998-ban hozta létre a Koreográfusi Stúdiót, és egyben magára vállalta a régóta hiányzó „koreográfusi műhelymunka” beindítását az Operaházban. Egyengette fiatal tehetségek útkeresését, egyéni, új stílusuk megtalálását, esélyt kínálva a koreografálni szándékozó ifjú táncművészeknek. Az ünnepi műsor alkotói között ma már olyan sikeres és ismert koreográfusok nevét is láthatjuk, akik számára, mondhatni, „bölcsőt” jelentett a 15 éve alakult Stúdió.
A tizenötödik évforduló alkalmából megrendezett jubileumi gálaesten, amelyen a Magyar Nemzeti Balett kiváló művészei és a Magyar Táncművészeti Főiskola tehetséges hallgatói lépnek színpadra, az elmúlt években született alkotásokból összeállított „ünnepi csokor” alkotja a műsort.